'Ne ültessenek a nép nyakára Bajnai Gordonokat!'

Miért van itt, ha nincs politikai ambíciója? - tette fel a kérdést Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője Bajnai Gordon kormányfőjelöltnek. Szerinte csak az előrehozott választás megoldás, a Bajnai-féle kormányalakítás csak haladék, agónia. Semjén Zsolt KDNP-elnök felolvasta a Civil Összefogás Fórum petícióját. Harrach Péter szerint Gyurcsány államférfi is lehetett volna, Bajnai ábrázata pedig olyan, mint egy cserkészfiúé.

Ön azt mondta, hogy nincs politikai ambíciója. Kiváló, de akkor miért van itt? - ezzel fordult Navracsics Tibor a "tisztelt miniszterelnök-jelölt úrhoz", amikor reagált Bajnai Gordon felszólalására. A fideszes frakcióvezető emlékeztette Bajnai Gordont, hogy három évet töltött a Gyurcsány-kormányban. - S ez a politika már megbukott.

Miniszterelnök-jelölt úr, ön tevékenyen részt vett abban, hogy egy sikertelen politika folytán az ország súlyos válságban van, éllovasból sereghajtók lettünk - tette hozzá, s kétségbe vonta, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány nyomán új kormány alakulna, szerinte kormányátalakításról van szó; mégpedig egy olyanról, amikor egy beltag, Gyurcsány Ferenc és egy kültag, Bajnai Gordon helyet cserélnek.

- Ez a helycsere viszont az égvilágon semmilyen válságra nem megoldás. Egy megoldás van, az új választások - hangoztatta a fideszes politikus ezúttal is, megjegyezve: ma olyan helyzetben vagyunk, hogy a magyar kormány, illetve az MSZP és az SZDSZ nem mer a választópolgárok elé állni, "elkövet minden hatalomtechnikai manővert, hogy uralmukat, illetve egy bukott miniszterelnök hatalmát meghosszabbítsák".

'Csak megkeverték a kártyát'

- Maguk között megbeszélik, ki milyen tárcát kap, a választópolgár a közelébe sem menjen mindennek. De amikor szakértői kormányról beszélt, kíváncsi lennék, kire gondolt? Ki a szakértő a kormányban? - fordult Navracsics Tibor ismét Bajnai Gordonhoz, mondván, hogy a kormányalakításkor "csak megkeverték a kártyát", Vahl Tamás a gazdasági és Oszkó Péter a pénzügyi tárca várományosa még egyetlen percet sem töltött a politikában.

- Ez a játék, alkotmányos, jogszerű, de méltatlan a magyar demokrácia húszéves hagyományaihoz - vélte a Fidesz frakcióvezetője, s arra figyelmeztette Bajnai Gordont: a megalakuló kormánynak gyenge lesz a támogatottsága, mert a választók nem érzik azt, hogy egyetértenek az Önök céljaival, mert nem adták ahhoz a támogatásukat.

Újabb haladék, agónia

Navracsics Tibor az igazán konstruktív bizalmatlansági indítványnak az európai parlamenti választásokat nevezte, mondván , ez a mostani "csak haladék, ez csak agónia".

Programot nem halottunk, csak névsort hallottunk - mondta végezetül a fideszes frakcióvezető, aki "teljes csődnek" nevezte az elmúlt hét évet, a szocialista kormányzást, szerinte az emberek negyven éve hallják az emberek, hogy még egy kicsit rosszabbul kell élni, de nem kaptak receptet most sem.

Önök a probléma részei, a választás a megoldás. S az új választás jelenthet hatékony válságkezelést - jelentette ki a fideszes politikus, s felszólalása végén arra kérte Bajnai Gordont, hogy a viszontválaszában jelentse be az előrehozott választásokat.

Semjén a kintiek petícióját olvasta fel

A népképviselet azt jelenti, hogy a nemzet szavának hangot kell adni az Országgyűlésben, épp ezért Semjén Zsolt KDNP-elnök - Bajnai Gordon beszédére reagálva - ismertette a Civil Összefogás Fórum petícióját, mely szerint előrehozott választásokat követelnek. - A nép nevében követelték, hogy fejezzék be a nép feje fölötti mutyizást. "Ne ültessenek a nép nyakára Bajnai Gordonokat!". Oszlassák fel az Országgyűlést, "de most azonnal"! - hangzott a petíció, mely szerint fegyelmeztettek ugyan a tüntetők, de "a végsőkig elszántak".

A maga nevében a KDNP elnöke annyit tett hozzá, hogy morálisan illegitim a kormány. A nép kijátszására épül a "paktumkormány". Semjén Zsolt Bajnai Gordon fejére olvasta a Hajdú-Bét ügyet, s úgy fogalmazott: "ezt az embert Magyarország miniszterelnöki székébe ültetni, egyszerűen provokáció az erkölcsi rend ellen". Végül a KDNP elnöke úgy fogalmazott, hogy ez nem konstruktív, hanem "destruktív bizalmatlansági indítvány".

Harrach: Bajnai "cserkészfiú ábrázatú"

Harrach Péter arról beszélt, hogy az Orbán-kormány idején jó volt magyarnak lenni, "ma a fal mellett, lehajtott fejjel somfordálunk, ha megkérdezik, melyik országot képviseljük" - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus. A távozó miniszterelnököt úgy írta le, hogy "Gyurcsány Ferenc egyébként tehetséges ember, lehetett volna belőle államférfi is", akinek sok olyan adottsága van, amivel ezt az országot jobb irányba lehetett volna vezetni.

Gyurcsány Ferenc sziporkázóan ötletes, kár, hogy ezeket az ötleteit sosem valósította meg. A leendő miniszterelnökről Bajnai Gordonról pedig úgy fogalmazott, hogy "jól áll rajta az öltöny, jól köti meg a nyakkendőjét" és - tette hozzá -, "egy cserkészfiú ábrázatát hordja". Harrach Péter Semjén Zsolthoz hasonlóan szóvá tette Bajnai Gordon felelősségét a Hajdú-Bét ügyben, s szintén előrehozott választást követelt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.