"Ne próbáljuk a bűnt etnicizálni" - interjú Havas Gábor szociológussal

A bűnt üldözni kell, de nem megoldás azt állítani, hogy a bűn a cigányok vérében van - nyilatkozta Havas Gábor szociológus az Élet és Irodalomnak adott interjúban.

"A bűnt üldözni kell, aki elkövette, annak bűnhődnie kell érte, de azzal nem jutunk közelebb a megoldáshoz, ha megpróbáljuk a  bűnt etnicizálni, azt mondani, hogy ez csak azért van, mert a cigányok vérében van a bűnözés" - áll a hetilap pénteken megjelenő  számában.

A szakember szerint Tatárszentgyörgyön egyértelmű, hogy "megpróbálták elmismásolni a dolgot, tudniillik véletlenül, ennyire  összehangoltan hibát hibára halmozni nem lehet".
Havas Gábor a cigány életformák egyikeként ír a "szerző-mozgó" életformáról, amelyből kinőtt egy másik változat, amelyet "akár  bűnöző életformának is" lehet nevezni.

A szociológus szerint ez hasonló ahhoz, ahogy Amerikában részben kelet-európai szegény bevándorló zsidókból, részben Olaszország  legszegényebb déli részeiből bevándorolt olaszokból létrejöttek a  különböző rokoni szálakkal erősen átszőtt gengszter bandák.

"Az ő viselt dolgaikról azonban soha senkinek nem jut eszébe azt mondani, hogy olasz vagy zsidó bűnözés" - hangsúlyozta Havas Gábor, aki szerint a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt apa és fia, illetve az  Olaszliszkán megölt tanár vagy a Veszprémben leszúrt kézilabdás esetei között "elfogadhatatlan akár csak sugallni is valamiféle oksági összefüggést, ez a kollektív bűnösség alkalmazása".

"Mintha az az apa és az a gyerek, akit olyan kíméletlenül  megöltek Tatárszentgyörgyön felelős lenne Szögi Lajos és Marian  Cozma haláláért, csak azért, mert azokat a gyilkosságokat cigányok  követték el" - fogalmazott a kutató. Havas Gábor szerint a rendőrséget áthatja a cigányellenes szellem. Sokkal nagyobb valószínűséggel igazoltatnak romákat, mint  nem romákat, viszont semmivel sem eredményesebben. Továbbá volt  néhány kirívóan súlyos, de ugyanakkor megalapozatlan ítélet, például  amikor gyilkosságért életfogytiglanra ítéltek valakit, és aztán kiderült, hogy ártatlan. Egy ügyben pedig a cigányember az erdőből  ellopott egy szekér fát, amiért három évet kapott, ugyanakkor a sokmilliárdos olajszőkítési perben az elsőrendű vádlott másfél évet, a többiek pedig felfüggesztettet.

Fokozatosan szalonképessé válnak gondolatok, tettek, amelyek nem  voltak eddig szalonképesek. Eddig is volt cigányozás, de volt egy  határ, amit senki nem lépett át - nyilatkozta Havas Gábor, aki  szerint "a politika az összes szörnyű ügyben, az összes hírhedt  konfliktusban a lehető legrosszabb szerepet játszotta, a politika legsúlyosabb felelőssége, és ez végképp nem cigányprobléma, hogy nem  próbált semmit kezdeni a magyarországi mélyszegénység problémájával".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.