'Ne mi akarjunk instrukciókat adni a kormánynak'

A kormánypárti képviselők a jelek szerint még az alól a minimális ellenőrzési hatáskör alól is szeretnék kivonni a kormányt, amelyet a hatályos törvények a parlamenti szakbizottságoknak biztosítanak. Másodszor fordul elő, hogy látványosan szűkíteni igyekeznek a fenntartható fejlődési bizottság mozgásterét olyan esetekben, amikor a testület a kormányzati működésre próbál hatást gyakorolni.

A bizottság keddi ülésének előzetes napirendjén a zöldombudsman 2008-2009-es tevékenységéről szóló beszámoló elfogadása, illetve a kormány számára a közelmúltban ajánlásokat megfogalmazott zöldszervezetek vezetőinek meghallgatása szerepelt. Az ülés kezdetén, a napirend megszavazásakor azonban a fideszes Turi-Kovács Béla, a testület alelnöke úgy érvelt, hogy a "bizottság ügyrendjével ellentétes lenne, ha olyan ajánlásokat tárgyalnának meg, amelyek a kormánynak szólnak", erre szerinte a szakbizottságnak nincs felhatalmazása. Bár az felvetéssel a napirendet előterjesztő Jávor Benedek (a bizottság elnöke) nem értett egyet, a kormánypárti többség gond nélkül keresztülvitte a napirendmódosítást, így a zöldek meghallgatására már csak az "egyebek" pont keretében, állásfoglalás kialakítása illetve szavazás nélkül került sor.

Miután az ülésre meghívott környezet- és természetvédők maguk is elképedve figyelték a fejleményeket, Nagy Andor, a bizottság kormánypárti tagja megkísérelte megmagyarázni képviselőtársa fellépését, de hosszas fejtegetés végén szintén csak oda lyukadt ki, hogy a bizottságnak nem feladata ajánlásokat megfogalmazni a kormány számára (erről egyébként az eredeti napirend-tervezetben sem volt szó).

Hogy milyen célt szolgált ez a megelőző hadművelet, az akkor derült ki, amikor az érintettek - Lukács András (Levegő Munkacsoport), Figeczky Gábor (WWF Magyarország), Halmos Gergely (Magyar Madártani Egyesület), Hajóssy Adrienne (Zöld Nők) szót kaptak. Az általuk vázlatosan bemutatott, több mint ötven hazai zöldszervezet támogatását élvező javaslatcsomag nagy része ugyanis könnyen értelmezhető az új kormány eddigi tevékenységének kritikájaként. A civilek egyebek között az államháztartás átláthatóságának csökkenését, a lakossági és civil csoportok információs és ügyféli jogosultságainak szűkülését, a szakhatósági rendszer szétzilálását, a "terepi" környezeti adatgyűjtés ellehetetlenülését, a természetvédelmi őrszolgálat helyzetének bizonytalanná válását sérelmezték, és olyan megoldásokra (például zöldfelület-beépítési moratórium bevezetésére, a környezetkárosító gazdasági tevékenységeket szolgáló nyílt és rejtett támogatások megszüntetésére) tettek javaslatot, amelyekkel Magyarországon eddig egyetlen kormány sem azonosult.

Az egyelőre senkit semmire nem kötelező ajánlásokat a bizottság türelemmel hallgatta, a zöldeknek biztosított 15 perc végén Nagy Andor egyenesen úgy nyilatkozott: olyan javaslatok hangzottak el, amelyekkel nehéz nem egyetérteni. Ő azért megpróbálta: azt mondta például, hogy szerinte igenis indokolt szűkíteni a civilek ügyféli jogosítványait, mert már rengeteg olyan esetről hallott, amikor egy zöldszervezet csak azért akadályozott egy beruházást, hogy pénzt csikarjon ki a beruházótól.

Lukács András viszonválaszában arra bátorította a képviselőt, hogy ha ilyet hall, akkor nyugodtan tegyen feljelentést. -Zöldeket még sosem kaptak korrupción, nem is vádolták őket hasonlóval, állami vagy önkormányzati illetékeseket, illetve a magánszektor képviselőit annál inkább - jegyezte meg.

Turi-Kovács Béla viszont ezt az alkalmat is megragadta, hogy rendreutasítsa a bizottságot (amelynek munkájában ő is részt vesz): "ne mi akarjunk instrukciókat adni a kormánynak, mert az egyszerűen nem fog menni" - hangsúlyozta (ami, jogvégzett emberről lévén szó, különösen érdekes szerepfelfogást tükröz, tekintve, hogy Magyarországon egyelőre parlamenti kormányzás van, vagyis a kormány a parlamentnek felelős). 

Hasonló szereptévesztésre utal egy két héttel korábbi eset is: akkor az utolsó pillanatban, hétfőn késő délután mondta le a vidékfejlesztési tárca a minisztérium három államtitkárának részvételét a parlament fenntartható fejlődési bizottságának kedd reggeli ülésén. Jávor tájékoztatása szerint a bizottság egyrészt a normális munkakapcsolat kialakítása érdekében konzultált volna Ángyán Józseffel, Illés Zoltánnal és V. Németh Zsolttal, másrészt rá kívántak kérdezni olyan aktuális problémákra, mint a környezet- és természetvédelmi hatóságok átszervezése, vagy a Natura 2000-es területek kijelölésének esetleges újranyitása. Lapunk úgy tudja, az államtitkárokat Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tanácsolta el a szerepléstől. Érdekesség, hogy az elmaradt meghallgatáshoz hasonló szeánszokat korábban – a környezetvédelmi bizottság elnökeként – Illés Zoltán is rendszeresen kezdeményezett, és minden alkalommal érzékeltette, hogy a miniszterek és államtitkárok beszámolási kötelezettséggel tartoznak a képviselőknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.