'Napi szinten okoz veszteséget az Orbán-Simicska-rezsim'

Az Együtt-PM szövetség szerint hiába volt a sok áldozatvállalás, Magyarország államadóssága újra emelkedik, s Orbán Viktor miniszterelnök "vesztes háborúinak a magyarok fizetik meg az árát".

A szövetség kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a napvilágot látott adatok szerint egy év alatt az Európai Unió nyolcadik legnagyobb mértékű államadósság-növekedését szenvedte el az ország.

Az Együtt-PM kiemelte, hogy Orbán Viktor 2010-ben háborút hirdetett az államadóssággal szemben, "legalábbis akkor ez volt a magyarázata arra, miért nyúlja le egyik napról a másikra 3 millió magyar polgár mintegy 3000 milliárd forintnyi nyugdíj-megtakarítását". Ez a "durva lépés" több millió magyar jövőbeli nyugdíját veszélyezteti, ráadásul számos befektetőt riasztott el Magyarországról, így hozzájárult a munkahelyek megszűnéséhez is - tették hozzá.

"Magyarországnak, a magyar vállalkozásoknak és családoknak napi szinten okoz veszteséget az Orbán-Simicska-rezsim" - írta az Együtt-PM, hozzáfűzve: "2014-ben ezért fogjuk elzavarni ezt a kártékony rezsimet".

Az Eurostat hétfőn közölte, mind az eurózónában, mind az Európai Unió egészében nőtt az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya az első negyedévben. A magyar államháztartás GDP arányos adóssága március végén az Eurostat adatai szerint 23 339 510 millió forint, a GDP 82,4 százaléka volt. Az előző negyedév végén 22 385 620 millió forint, a múlt év első negyedének a végén pedig 22 402 732 millió forint, a GDP 79,2 százaléka, illetve 79,9 százaléka volt az adósságállomány.

Az adatok megegyeznek az MNB által július elején közölt előzetes adatokkal. Az államadósság negyedéves növekedésében döntő szerepe volt a februári 3,25 milliárd dolláros kötvény-kibocsátásnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.