Hitlerezés a parlamentben: "Nacionalista vagyok, nem náci!"

Cáfolta a jobbikos Murányi Levente, hogy tőle származnának azok a kijelentések, amelyeket az LMP-s Scheiring Gábor idézett legutóbbi blogbejegyzésében. Scheiring cikke szerint egy jobbikos Hitler igazáról értekezett a T. Házban, Murányi szerint viszont ő ugyanúgy utálja a nácikat is, mint a kommunistákat.

Cáfolta az ökopárti Scheiring Gábor parlamenti, jobbikos padtársa, hogy tőle származnának azok a kijelentések, amelyeket az LMP-s képviselő idézett. A Lehet Más a Politika gazdaságpolitikusa a keddi plenáris ülést követően jelentetett meg egy bejegyzést az internetes naplójában. A blogcikkben Scheiring arról ír, hogy a Jobbik mellette ülő politikusa miként kommentálta a gyűlöletkeltésről szóló határozati javaslat vitáját. „Mocskos gyilkos baloldaliak, szemét baloldali hazaárulók” - mondta az egyik radikális képviselő Scheiring állítása szerint.

Az LMP képviselője ennél is tovább megy, amikor leírja: ugyanez a jobbikos képviselő korábban azt fejtegette, hogy „Hitlernek mindenben igaza volt, csak az eszközben tévedett kicsit”, merthogy „ezzel a holokauszttal” hatalmas fegyvert adott a zsidók kezébe. „Itt közbeszúrta, hogy 'sátán népe, mert én ezt gondolom a zsidókról', elég lett volna őket kirakni Európából, folytatta, merthogy 'nem európai nép'. Mindezt egy tiszaeszlári vérvádról szóló beszélgetésben, ahol azt is kifejtette, hogy 'nálam vannak a dokumentumok, az egész egy rituális gyilkosság volt'” - írta blogjában Scheiring az egyik jobbikos képviselőt idézve.

Hozzátette: két évig úgy gondolta, hogy nem illik magánbeszélgetést kipakolni, de „ennek most vége”. Scheiring így zárta nyilvános blogbejegyzését: „Kedves náci képviselőtársak: csatoljatok harcimentét, fogjátok a Mein Kampfot és a sámándobot, és lovagoljatok el egy kiadós szellemi-erkölcsi továbbképzésre - kezdhetnétek mindjárt a Bibliával. Vagy ha már az olvasás meghaladja a képességeiteket, és ragaszkodtok a fajgyűlölethez, akkor - hogy is szoktátok mondani a melegek kapcsán - legalább ne a szemem előtt csináljátok” - olvasható az LMP-s politikus blogjában.

Lapunk megkereste Scheiring Gábort, aki úgy fogalmazott: azért tette közzé a hivatkozott írást, mert erkölcsileg felháborítónak tartja azt, ami a Parlamentben zajlik, és „mert elegem lett a jobbikos gyűlöletkeltés kordában tartására eddig a parlamenten belül tett sikertelen kísérletekből”. Arra a kérdésünkre, hogy melyik Jobbik-képviselőt idézte a cikkében, Scheiring azt felelte: nevet nem mond, mert nem az a célja, hogy „egy embert pellengérre állítsak”.

A parlamenti ülésrend szerint Scheiring közvetlen padtársa a jobbikos Murányi Levente. Az egykori '56-os elítélt korábban az MDF-ben politizált, majd a Jobbik tagja, későbbi alelnöke lett. Murányi alapító tagja a Magyar Gárda Egyesületnek, parlamenti mandátumot a radikálisok Jász-Nagykun-Szolnoki listájáról szerzett.

Murányi Levente lapunk megkeresésére cáfolta, hogy Scheiring tőle idézett volna a cikkében. A politikus azt mondta: tény, hogy a jobbikosok is gyakran bekiabálnak a parlamenti ülések alatt, de az LMP-sekhez hasonlóan ők teszik ezt a legkevesebbszer. Murányi hangsúlyozta: '56-ban a Corvin-közi szakaszparancsnoka és bajtársa, a később huszonévesen kivégzett Renner Péter is zsidó fiú volt, aki megjárta a koncentrációs tábort.„Azért gyűlölöm én is a kollektív ítéletet, mert magyar érzelmű vagyok és az elcsatolt területeken is kollektív ítélet alapján viszonyulnak a magyarokhoz. A nácizmus nem a szélsőjobboldal volt, hanem a legbaloldalibb párt. Én ugyanúgy utálom a nácizmust és a kommunizmust. Mindkettő ugyanolyan szar banda volt, amelyek az emberiség mocskát jelentik. Mindketten megszállták a hazánkat. Vállalom, hogy nacionalista vagyok, de konzervatív-nemzeti elkötelezett. Azokat nem tudom felvállalni, akik megszállták a hazámat” - fogalmazott lapunknak Murányi Levente.

Hangsúlyozta, hogy előfordult már, amikor indulatból mondott valamit a Parlamentben, de állítja, hogy azok a mondatok, amelyeket Scheiring Gábor idéz a blogjában, nem tőle származnak.




Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.