'Munkát, kenyeret, demokráciát!'

A szokásos május 1-jei városligeti majális előtt nagygyűlést rendez három, a közeljövőben valószínűleg egyesülő szakszervezeti konföderáció, ahol ismertetik a munkavállalók érdekképviseleteinek a követeléseit. Utána jöhet a sör-virsli.

Tiltakozó demonstrációra vár mindenkit május 1-jén három szakszervezeti konföderáció. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) a hagyományos majális előtt ismerteti tizenkét pontos követeléscsomagját.

Röviden: a magyar dolgozók „munkát, kenyeret, demokráciát” kívánnak – hangzott el az érdekszövetségek hétfői közös sajtótájékoztatóján. Pataky Péter MSZOSZ-elnök szerint a bérek nálunk a teljesítményhez képest alacsonyabbak, mint másutt. A vállalkozások a válságra panaszkodnak, de Pataky szerint a versenyképesség hiányát biztosan nem a magas fizetések magyarázzák. Az elnök hangoztatta: olyan gazdaságpolitikát követelnek, amely lehetővé teszi, hogy a tisztességes munkáért tisztességes bért fizessenek, s munkavállalók ne legyenek kiszolgáltatottak, s ne kelljen félniük.

Miközben sok a munkanélküli, egyre többen segítségre szorulnak azok közül is, akiknek van állása, mégis a szegénységi küszöb alatt élnek – hangoztatta Székely Tamás, az ASZSZ elnöke. A munka mellett tehát kenyeret is követelnek, meg kiszámítható, tisztességes és fenntartható nyugdíjrendszert – sorolta az érdekvédő.

Nem kérnek viszont a kenyérhez cirkuszt – utalt a kormány rezsicsökkentési akciójára. Az munkahelyek sorát veszélyezteti – tette hozzá –, hiszen a közműcégek a kieső bevételt leépítésekkel vagy egyes juttatások megvonásával próbálják ellentételezni. Ugyanakkor hangsúlyozta: az új munka törvénykönyve miatt mások is rosszul jártak, mert a megváltozott szabályok alapján újrakötött kollektív szerződések a korábbiakhoz képest általában rosszabb feltételeket biztosítanak a munkavállalóknak.

Egy, az érdekelt felek közötti párbeszédet nélkülöző világban lehet „hirtelen felindulásból” törvényeket alkotni, de még alkotmányozni is, de aligha beszélhetünk demokráciáról, ha a munka világát alapvetően érintő ügyeket a szakszervezetek bevonása nélkül dönthetnek el – jelentette ki Varga László SZEF-elnök. Ahol a szolgálati nyugdíjat egyetlen tollvonással megvonhatják, ahol a közszolgálatból embereket a bizalomvesztésre hivatkozva kirúghatnak, ahol a megkérdezésük nélkül alakíthatnak át alapvető rendszereket – folytatta –, az sem demokrácia.

De itt baj van a nyilvánossággal is – utalt arra, hogy a sajtótájékoztatón a Hír TV és az ATV stábja megjelent, de a közszolgálati televízió távol maradt. Az pedig Varga szerint ugyancsak a demokrácia hiátusára utal, ha a köztévé egy, az emberek széles körét érintő rendezvényről nem tudósít.

A szakszervezeti rendezvényen nem lesz vörös csillag – válaszolta a Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal tiltott önkényuralmi jelkép viselésére vonatkozó akciója kapcsán feltett kérdésre Pataky. Ehhez a szimbólumhoz a szakszervezetek nem kötődnek, de politikai pártokhoz sem – emelte ki. Érték- és programalapon minden demokratikus erővel szívesen tárgyalnak, de szövetséget senkivel nem kötnek.

Nem véletlenül követelik, hogy a politika engedje szabadon a szakszervezeteket, mert tapasztalatai szerint a pártok szívesen „rátelepülnek” május 1-jére – tette hozzá Varga. Az a kérdés tehát, hogy akkor nem támogatják a baloldalt sem, szerinte értelmezhetetlen, mert egy értelmes Magyarországot támogatnak, ahol helye van a baloldalnak, a konzervatívoknak és a liberálisoknak is. Megállapodást kötni viszont csak a kormánnyal, illetve a munkaadókkal szeretnének.

A sajtótájékoztatón megerősítették: a három konföderáció eldöntötte, hogy egy új típusú, hatékonyabb szakszervezeti struktúrát kell kialakítani. Ezen dolgoznak, de május 1-jén csak egy új szervezet létrehozásának szándékát jelentik be. A tényleges átalakuláshoz ugyanis – miután hatvannál több tagszervezetet tömörítenek – komoly előkészítő munkára, testületi döntések sorára van szükség – közölte. A szándék viszont Pataky szerint komoly.

Mit kíván a magyar dolgozó?

Mi, a magyar munkavállalók érdekképviseletei az alábbiakat követeljük Magyarország kormányától.

1. Kívánjuk a munka szabadságát, új Munka törvénykönyvet.
 A Parlament olyan törvényeket alkosson, amelyek biztonságot, megélhetést, kiszámítható jövőt és foglalkoztatást garantálnak a dolgozóknak.

2. Valódi párbeszédet, felelős, nyilvános törvényhozási munkát BudaPesten.
 Elég volt a titkosan készült egyéni képviselői indítványokban vagy salátatörvényekben elrejtett, senkivel nem egyeztetett, a munkavállalók milliót hátrányosan érintõ döntésekből!

3. Teljes körű, rendszeres konzultációt a szakszervezetekkel. 
Egy kormány se tehesse meg, hogy legitim érdekképviseleteket kizárjon a konzultációkból. Elég a színlelt tárgyalásokból!

4. Törvény előtti egyenlőséget: korlátozás nélküli sztrájkjogot.
 A sztrájktörvény olyan módosítását akarjuk, ami minden munkavállalónak és szakszervezeteiknek biztosítja alkotmányos joguk tényleges gyakorlását, ha már más eszköz nem marad jogos érdekeik érvényesítésére.

5. Kívánjuk a közszolgálatban dolgozók elismerését, megbecsülését.
 Legyen vége a közszférában dolgozók megfélemlítésének, belátható, megnyugtató, biztató életpályát az orvosoknak, pedagógusok, rendőröknek, a köz valamennyi dolgozójának.

6. Közös teherviselést, igazságos közterheket. 
A tehetőseket segítő egykulcsos adórendszer helyett igazságos közteherviselést és bérrendezést követelünk.

7. Úrbéri viszonyok megszüntetését, a szakszervezeti támogatás tervezhetõvé és átláthatóvá tételét.
 Legyen vége annak, hogy előre eldöntött milliárdos pályázatokkal jutalmazzák azokat, akik kiszolgálói a kormánynak.

8. Képviseletet egyenlőség alapján, az intézmények vezetésében kapjanak helyet a szakemberek.
 Elég a hozzá nem értő, gyakorlattal nem rendelkező, a szakma által nem támogatott intézményi vezetőkből.

9. Ifjúsági garanciát, piacképes szakképzést, nyitott oktatást.
 Az állam adjon tanulási és elhelyezkedési ajánlatot a 25 év alatti munkanélkülieknek. Adják vissza a tanulás és a tanítás szabadságát.

10. Tisztességes és fenntartható nyugdíjrendszert.
 Legyen fontos szempont a nyugdíj megállapításánál a végzett munka egészségkárosító jellege, a családi életet nehezítő, több műszakos munkavégzés, a veszélyes munkakörülmények!

11. A szakszervezetek szabadon bocsátassanak, a pártpolitika engedje szabadon azokat.
 Elítélünk minden olyan magatartást, amely az érdekképviseleteket kormányzati vagy pártkampányok szolgálatába akarja állítani. A szakszervezet nem eladó!

12. Uniót - összefogást.
 Mindenkit, aki a céljainkkal egyetért, várunk sorainkba. Mondjunk együtt nemet a kevesek kiváltságait erősítő, a dolgozókat megnyomorító politikára!

Budapest, 2013. május 1.

Felvonulás-nagygyűlés-majális

Íme, a program:

09:00-10:00 Gyülekezés három helyszínen, a Városligeti fasorban, valamint a Benczúr utcában a konföderációs székházak előtt.

09:30-10:00 Zene (valamennyi helyszínen).

09:45-10:00 A SZEF-es résztvevők elindulnak székházuk elől a Városligeti fasor szervizútján, hogy 10 órára elérkezzenek a Dózsa György útig.

09:45-10:00 Élő zenekari muzsika a Dózsa György út - Városligeti fasor kereszteződésében.

10:00 Két konföderáció (MSZOSZ, SZEF) felvonulói egymás mellett, párhuzamosan, elindulnak a színpad irányába. 

Kb. 10:10 Az ASZSZ felvonulói elindulnak a Dózsa György út felé, ahol csatlakoznak a három konföderáció résztvevőihez.

10:15-10:50 A felvonulók megteszik az utat a Kós Károly sétányon felállított színpadig.

10:30-11:00 Élő koncert.

11:00-11:30 Nagygyűlés.

11:45 A Napozóréten felállított színpadról üdvözlik a felállított májusfát a házigazdák, felkérik a vezetőket, hogy másnap kezdődjön meg az érdemi munka, a nap hátralévő része pedig legyen az ünneplésé.

Kb. 11:46 Elkezdődik a majális.

Székely Tamás, Pataky Péter és Varga László, a konföderációk egyesülése hónapokig is eltarthat
Székely Tamás, Pataky Péter és Varga László, a konföderációk egyesülése hónapokig is eltarthat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.