'Mindenkit besároznak a senkiházi mutyizók'

Nyilvánossá kellene tenni a földpályázatokat, mert most már a tisztességes nyertesekre is sár fröccsen – mondta lapunknak Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke.

A képviselő arra reagált, hogy szinte mindennap kiderül: fideszes politikusok nem gazdálkodó hozzátartozói jutnak földbérlethez, noha velük szemben több helyi, növény- és állattenyésztéssel régóta foglalkozó gazda indult a pályázaton.

Sokan soha az életben nem kaptak volna földet, ha nincs fideszes rokon a családjukban – mondta Gőgös. Szerinte vannak a földművelés iránt elkötelezett, kiváló pályázatot beadó fideszes gazdálkodók, akik  jogosan nyertek, ám őket is besározzák a „senkiházi mutyizók.”

Az utóbbi napokban Veszprém megyei földügyekben fogalmazódott meg a gyanú, hogy politikai hátszél segítette bérleti lehetőséghez kormánypárti képviselők családtagjait. Először Szedlák Attila országgyűlési képviselőnek, a Veszprém megyei közgyűlés tagjának, Litér polgármesterének gyógypedagógus felesége kapta meg Balatonvilágoson 34 szántó bérleti jogát, adta hírül a Blikk. Szedlák Bernadett pár nap múlva politikai támadásokra való hivatkozással lemondott erről a jogáról. Ugyanígy tett a jogász végzettségű Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerületi városüzemeltető kft. ügyvezetője, ő a Pápához közeli Farkasgyepűn 30 hektáros szántó 20 évre szóló bérleti jogát szerezte meg. Szentgyörgyvölgyi nem tagadta, hogy Rogán Antal belvárosi polgármesternek, a Fidesz  parlamenti frakcióvezetőjének a kérésére mondott le az elnyert földről. Az MTI-nek úgy fogalmazott: „A polgármester úr nem indokolta kérését.”

Gőgös Zoltán ezzel kapcsolatban azt mondta: az irány jó, de a mutyi árnyéka még ott maradt a Fidesz holdudvarán. „Jó volna, ha Rogán nemcsak polgármesteri hivatalában, hanem a parlamenti frakcióban is lépéseket tenne a mutyizás megszüntetésére”.

A szocialista politikus Orbán Viktor hétfői parlamenti beszédét úgy értékelte: a miniszterelnök tovább ösztökélte miniszterét, hogy folytassa az állami vagyon fideszes tulajdonba juttatását. 

A Blikk nyilvánosságra hozta azt is, hogy Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő, a Magosz alelnöke, nemesgörzsönyi polgármester édesapja a közeli Nagyacsádon 10 hektáros szántó haszonbérleti jogát szerezte meg. A Blikk szerint a parlament mezőgazdasági bizottságában is dolgozó Győrffy édesapja egy vadászbalesetben megsérült, rosszul lát, le is százalékolták. 

Ebben a pályázatban Gőgös Zoltán azonban nem lát kivetnivalót.  

Egy jelenleg is gazdálkodó ember, tudomásom szerint jó pályázattal jutott tíz hektárhoz, meggyőződésem, hogy akkor is neki kellett volna nyerni a tendert, ha a fia nem politikus – mondta érdeklődésünkre Gőgős. Hozzátette: attól, hogy valaki rosszabbul lát, még gazdálkodhat jól. 

A Veszprém megyei kormányhivatal kabinetfőnöke, Takács Szabolcs felesége Farkasgyepűn szerzett meg 31 hektár szántót. Neki egyébként van mezőgazdasági végzettsége, ám a környezetében élők szerint soha nem gazdálkodott. 

A sok gyanús ügyet csak úgy lehetne tisztázni, ha nyilvánosságra hoznák a pályázatokat – hangoztatta Gőgös. A hozzá érkezett információk szerint az eddigieken túl még jó néhány földügy felveti a mutyizás gyanúját.

Csorna környékén például 250-260 hektár vár bérlőre, a határidők egy része már lejárt, de eredményt nem hirdetnek, tájékoztatott Gőgös. A helybeli gazdálkodók attól tartanak, hogy valamelyik fideszes háttérember érdekeltségi köre szeretné megszerezni a bérleti jogot. Tizenegy Csorna környéki vállalkozónak – akik a pályázati feltételnek teljes mértékben megfelelnek – további földterületre volna szüksége ahhoz, hogy gazdaságukat megfelelő méretnagyságra fejlesszék. Ezek a pályázók egymás között meg is osztoznának a földeken, hiszen van, akinek szántó, másoknak legelő kellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.