'Mindenkinek joga van kukázni!'

Az LMP tiltakozik Józsefváros rendelet ellen, amelyben az önkormányzat megtiltotta a kukázást a kerületben.

Budapest VIII. kerülete 2011. január 1-ével bünteti a kukázást, ezzel csatlakozva ahhoz a több mint 50 önkormányzathoz ahol hasonló rendeletek vannak hatályban. A Lehet Más a Politika cinikusnak tartja ezt a szabályozást, amely nem tesz mást, mint kriminalizálja a szegénységet, belerúg a védtelenekbe  ahelyett, hogy a valós problémát próbálná kezelni - írja közleményében a párt.

Ha bárki kivesz valamit a szemetesből, akkor akár 50 000 forintra is büntethetik. Guberálni nem jó kedvében szokott az ember, hanem kizárólag azért mert a nyomor rákényszeríti, éppen ezért a nyomort kell felszámolni és nem annak látványát - emlékeztet az LMP. Az ilyen jellegű intézkedéssel a józsefvárosi önkormányzat csak szőnyeg alá söpri a problémát, ahelyett, hogy a kiváltó okokat próbálná felszámolni, miközben ma is megvan a jogi lehetőség, hogy a szemetelést az önkormányzatok büntessék, ezen rendelet nélkül is.

A rendelet arra a képmutató logikára épül, hogy ha nem látjuk a szegénységet, akkor az nincs is. Ez a logika nem csak hamis és embertelen, de életszérűtlen is. Komolyan gondolhatja bárki, hogy egy ember, aki arra szorul, hogy kukázzon meg tud fizetni egy több tízezres bírságot? Komolyan gondolhatja bárki, hogy egy embernél, aki arra szorul kukázzon, visszatartó ereje lesz egy ilyen rendeletnek? Komolyan gondolhatja bárki, hogy a legkiszolgáltatottabbak hatósági zaklatása bármilyen eredményt hozhat a szegénység felszámolásában?

A józsefvárosi önkormányzat és a többi hasonló rendeletet hozó önkormányzatok ezt vagy nem gondolták végig, vagy - ami még rosszabb - nem is akarják végiggondolni, és csak arra törekszenek, hogy ellehetetlenítsék a nyomorban élőket, az otthontalanokat, a kilátástalan helyzetben lévő családokat és nyugdíjasokat.

Az LMP jogszabályban kívánja rögzíteni a hulladékgyűjtéshez való jogot, és felszólítja a kormányt, hogy a források folyamatos csökkentésével ne hagyja cserben az önkormányzatokat a szociális problémák megoldásában - írják a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.