'Minden szavazat az SZDSZ-re a gyűlölködésmentes ország üzenete'

Az SZDSZ szerint Magyarország egyértelműen az uniós csatlakozás nyertese. Szent-Iványi István, a párt EP-listavezetője aggasztó, hogy kevesen készülnek szavazni júniusban.

Magyarország egyértelműen az európai uniós csatlakozás nyertese. A választók helyesen döntöttek, amikor öt évvel ezelőtt a tagság mellett foglaltak állást - mondta az SZDSZ európai parlamenti (EP) kampánynyitó rendezvényén tartott sajtótájékoztatóján Szent-Iványi István. A Városház parkban rendezett pénteki eseményen az EP-képviselő úgy fogalmazott: sok mindenen lehet és kell is javítani, de Magyarország sokat profitált a csatlakozásból.

Ezeket sorolva megemlítette, hogy péntektől Németország és Ausztria kivételével a magyarok már minden tagállamban szabadon vállalhatnak munkát. Az új szolgáltatási irányelv következtében pedig szabadon vállalkozhatnak a kis- és középvállalkozók. Kitért arra is, hogy 2007 óta a schengeni övezet országai között korlátozás nélkül utazhatnak a magyar állampolgárok, a hazai fejlesztésekre pedig a 2007-2013 közötti uniós költségvetés 25 milliárd eurót biztosít.

Hozzátette: az idén nincs olyan közberuházás Magyarországon, amely ne uniós támogatással valósulna meg. Az SZDSZ 2004-es ígéreteire emlékeztetve azt mondta, öt évvel ezelőtt a nagyvárosok problémáinak megoldását helyezték előtérbe. A 2007-2013-as uniós költségvetési tervezet pedig korlátlan hozzáférést biztosít a kohéziós alapokhoz, és ezekből a tömegközlekedés, a panellakás és a városrehabilitációs programokat lehet megvalósítani.

Megjegyezte, hogy öt évvel ezelőtt a prioritások között szerepelt, hogy a határon túli magyarokkal meg lehessen őrizni a kapcsolatot, az azóta elfogadott kishatárforgalmi megállapodás széles sávban jelöli ki az átlépésre alkalmas okmányok körét, valamint született egy vízumliberalizáció Szerbiával és Ukrajnával.

Szent-Iványi István felhívta arra is a figyelmet, hogy a gazdasági válság kirobbanását követően az unió gazdasági és politikai védőernyője segített abban, hogy ne kelljen olyan súlyos következményeket elszenvednie az országnak, mint például Izlandnak vagy Ukrajnának. A teendők között említette: el kell érni, hogy Németország és Ausztria minél hamarabb szabadítsa fel munkaerőpiacát, teljes körűvé váljon a szolgáltatások szabad áramlása, megvalósuljon a postai és a pénzügyi liberalizáció, Magyarország minél hamarabb csatlakozzon az eurózónához, és ki kell alakítani az egységes európai energiapolitikát is.

Az EP-választás hazai vonatkozásairól azt mondta: aggodalommal tölti el a szabad demokratákat, hogy a felmérések szerint a jogosultaknak csak mintegy 35 százaléka kíván részt venni a voksoláson. Úgy fogalmazott, hogy ez rossz, mert ma Európában fontos döntések születnek, ezért ők is fontosnak érzik, hogy minél többen éljenek választói jogaikkal.

Szent-Iványi István közölte: felkéri Schmitt Pált a Fidesz, Göncz Kingát az MSZP, és Bokros Lajost az MDF listavezetőjét, hogy közösen próbálják előmozdítani a minél nagyobb részvételt. Az EP-választás belpolitikai tétjének nevezte, hogy ki lesz a harmadik erő.

A politikus azt mondta, kérdés, hogy a szélsőségesek képesek-e elfoglalni ezt a pozíciót, vagy a választók a demokratikus pártokra adják voksaikat. "Minden egyes SZDSZ-re adott szavazat üzenet, hogy gyűlölködéstől mentes országot akarunk" - mondta Szent-Iványi István. Hozzátette: azokra is számítanak, akik tudják, hogy az ország súlyos gazdasági válsággal küzd, és ezt a válságot magunknak kell megoldanunk. Kitért arra is, hogy a gazdasági mellett társadalmi válság is sújtja Magyarországot, amelyet súlyosabbnak tartanak, mint a pénzügyi krízist. Közölte: a társadalmi válságra csak európai válaszokat lehet adni.

SZDSZ majális a Városházánál
SZDSZ majális a Városházánál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.