'Minden korábbinál nagyobb veszélyt jelent a szélsőjobb'

A szocialista és a liberális párt vezérkara is ott lesz a szombat délutáni antirasszista tüntetésen a budapesti Szent István parkban.

Számos vezető szocialista politikus vesz részt a Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom szombat délutáni antirasszista demonstrációján, a budapesti Szent István Parkban - közölte az MSZP szombaton.

"A szélsőjobb ma minden korábbinál nagyobb veszélyt jelent a harmadik Magyar Köztársaságra, az emberi jogok magyarországi érvényesülésére és a demokráciára. Az évek óta folyó gyűlöletkeltés, az agresszív szavak mára gyilkosságba torkolltak. A szélsőjobb parlamenti és európai képviseletre tör. Vannak, akiknek félniük kell, és vannak, akik fenyegetésekkel félelmet akarnak kelteni. Ezért (...) személyes jelenlétünkkel is tiltakozunk a politikai erőszak ellen" - olvasható a Lendvai Ildikó szocialista pártelnök és Göncz Kinga, a párt európai parlamenti listavezetője által jegyzett közleményben.

A kirekesztés és a gyűlölet ellen tiltakozó megmozduláson részt vesznek a Magyar Demokratikus Charta kezdeményezéséhez csatlakozó MSZP-s politikusok: Lendvai Ildikó, Göncz Kinga, Lamperth Mónika, Kiss Péter, Hiller István, Burány Sándor, Tukacs István, Vadai Ágnes és Varga László, valamint számos parlamenti és önkormányzati képviselő.

A két szervező civil tömörülés korábbi közleményében úgy fogalmazott: "Felhívjuk a közjogi méltóságokat, a pártokat, a civil szervezeteket és minden magánszemélyt, aki nem akar olyan országban élni, amelyben egyes polgártársaink megfélemlítésnek, üldözésnek vannak kitéve, hogy jöjjön velünk, és tiltakozzunk együtt a kirekesztés és a gyűlölet ellen".

Bajnai Gordon miniszterelnök pénteki közleményében azt írta: kormánya szigorúan fellép mindenféle erőszak és kirekesztés ellen. Szintén támogatását fejezte ki közleményben Demszky Gábor (SZDSZ) Budapest főpolgármestere, Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke pedig közölte, a liberális párt több vezető politikusával együtt részt vesz a demonstráción.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.