'Minden ésszerűséget nélkülöz' az útszűkítés terve

A városháza SZDSZ-es közlekedési tanácsnoka elhatárolódik a nyári mesterséges lezárások ötletétől.

Minden ésszerűséget és szakmaiságot nélkülöz az az elképzelés, hogy nyáron egy hónapra mesterséges lezárásokkal kényszerítsék tömegközlekedésre és biciklihasználatra az autósokat a fővárosban - jelentette ki Lakos Imre (SZDSZ), hozzátéve, hogy a főváros közlekedési tanácsnokaként, a szakbizottság elnökeként elhatárolódik ettől az "agyrémtől", "íróasztalötlettől".

A politikus közölte, hogy semmilyen illetékes fórum, így az önkormányzat szakbizottsága, a Főpolgármesteri Kabinet és a BKV sem tárgyalt még előzetesen erről, az Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes által felvetett, a sajtóban kedden már kész tényként bejelentett, egyébként jó szándékú elképzelésről.

Számos kérdés közt felmerül ez ügyben az is, hogy vajon honnan teremtenének elő a költségvetés elfogadása után több száz millió forintot erre az ötletre, amelyről még az MSZP- és az SZDSZ-frakció tagjai is csak a sajtóból értesültek - mondta Lakos Imre. Hozzátette, hogy az elképzelés gyakorlatilag a nemrég elfogadott BKV-paraméterkönyv, összmenetrend módosítását is jelentené.

Elmondta azt is, hogy az EU-ban is próbálkozott már néhány város hasonló ötlettel, de csak ott, ahol úgymond a forgalom "fel tud szívódni" a mellékutcákba. Budapesten azonban erre nincs lehetőség, az útépítések, a közmű-rekonstrukciók, a rakpartlezárás, az elöregedett, több mint húszéves BKV-járműpark, de főként amiatt, mert hiányzik a 4-es metró, egy dél-budai híd, az Andor utca kiszélesítése, a villamosvonalak összekötése, és a Szabadság híd is gyakorlatilag a semmibe vezet Pest felé.

A szabad demokrata politikus szerint évekkel megelőzte korát ez a kétségtelenül jó szándékú, de ma még megvalósíthatatlan ötlet.

Kifejtette, hogy egy modellkísérlet követelményeinek nem felel  meg ez az elképzelés. Ha ugyanis tesztelni kívánnak egy szituációt, akkor azt olyan körülmények közt kell, amilyen helyzetben alkalmazni akarják azt. Így az ötlet modellezés jellegű kezelése ellentmond minden szakmaiságnak. Olyan körülmények közt akarnak nyáron egy  hónapig tesztelni, ami semmilyen más helyzethez nem hasonlítható. Így ebből gyakorlatilag nem lehetne megfelelő tanulságokat leszűrni.

Emellett nem érik el azt a célt sem, amit a Levegő Munkacsoport  akar, azt, hogy csökkenjen a levegő szennyezettsége. A korábbinál sokkal nagyobb lenne ugyanis a kísérleti zónában a környezetszennyezés, a dugókban várakozó autók miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.