'Már a hatalomra kerülés előtt hitelét vesztheti az Orbán-kormány'

Az adócsökkentés körüli vita veszélyeket rejt a Fidesz számára. Ha politikai ellenfelei elérik, hogy "minden szem erre a kérdéskörre irányuljon", az a még meg sem alakult új Orbán-kormány hitelességi válságához vezethet.

Mekkora károkat okozhat a Fidesznek, ha tényleg elmarad 2010-ben az adócsökkentés, amire maga a pártelnök is - konkrét dátumot megjelölve - ígéretet tett korábban? - teszi fel blogjában a kérdést Török Gábor politikai elemző. NMint írja, "nem vitás, Kövér Lászlónak igaza van: valóban teljesen nyilvánvaló, hogy kormányra kerülve a Fidesz az államháztartás szétzilálásának veszélye nélkül nem vághat bele azonnal egy radikális adócsökkentésbe".

Az elemző szerint ugyanakkor a Fidesznek kormányon arra talán volna lehetősége, hogy „meglepődjön" a szocialista kormány által örökségül hagyott, érdemi lépéseket lehetetlenné tevő állapotokon, másrészt hatékony propagandagépezete segítségével apróbb változásokat felnagyítson, harmadrészt pedig későbbi intézkedésekről annyit beszéljen, hogy azok szinte már „hatni" kezdjenek.

Mindez elméletileg akár működőképes is lehet Török Gábor szerint, "hiszen ne felejtsük el, 2006 nyarán - még az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt - sem a már érezhető döntések, hanem sokkal inkább a lábhoz tett fegyver politikája és a megszorításokról való beszéd (!) kizárólagossága miatt indult el először a lejtőn az MSZP". Úgy véli, a Fidesz számára a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha politikai ellenfeleinek sikerül elérniük, hogy minden szem az adócsökkentés kérdésére irányuljon, mert ebben az esetben a fentebb említett kommunikációs lehetőségek hatóköre korlátozott lehet. Kövér László most megtette azt a szívességet, hogy elindította ezt a vitát, amely - ha felerősödik és folyamatosan napirenden marad - könnyen az új, még meg sem alakult kormány első hitelességi válságához vezethet.

Márpedig az előzmények fenyegetők: a Fidesz annyit profitált a szocialisták hitelvesztéséből, és annyira erre a kérdésre építette fel az elmúlt években a politikáját, hogy a választók minden bizonnyal a korábbiaknál is érzékenyebben reagálnának arra, ha velük kapcsolatban is szóba kerülhetne az emberek megtévesztésének lehetősége. Félreérti - vagy félre akarja érteni - a helyzetet, aki azt állítja, hogy már Őszödnél jár a Fidesz, de az tény, hogy Kövér László mondatai ebbe az irányba is mutathatnak - olvasható a blogbejegyzésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.