A Fidesz bosszúja: 'Lex Esztergom'

A kormányzópártok az utolsó pillanatban egy "Lex Esztergom"-passzust csempésztek be a hétfőn elfogadott új alaptörvénybe - állítja közleményében az LMP. Az ellenzéki párt szerint mostantól semmilyen népképviseleti felhatalmazással sem bíró politikai komisszárok dönthetnek helyi ügyekben.

Bosszút állt a Fidesz Esztergomon - ez áll abban a közleményben, amelyben a LMP a Kádár-rezsim időszakából ismert politikai eszközök bevetésével vádolta meg a legnagyobb kormánypártot. Mint olvasható, Lázár János fideszes frakcióvezető "sunyi módon, az utolsó pillanatban betolt" egy olyan módosító indítványt, amelynek nyomán ma az új alkotmány lehetővé teszi, hogy ha valamilyen oknál fogva működésképtelenné válik egy önkormányzat, akkor a képviselő-testület helyett a megyei, vagy a fővárosi kormányhivatal hozhat döntéseket.

Az LMP megítélése szerint ezzel a változtatással egy demokratikus országban egy demokratikusan megválasztott testület és polgármester helyett egy semmiféle népképviseleti felhatalmazással nem rendelkező politikai komisszár alkothat majd a helyiek életét alapvetően befolyásoló jogszabályokat, rendeleteket. Az ország legfontosabb törvényének elfogadásákor "előkészítetlenül, egyeztetés nélkül az utolsó pillanatban terjesztettek be egy olyan módosító indítványt, amely az önkormányzatiság alapjait rengeti meg egy bukott fideszes polgármester és érdekkörének megmentéséért" - írja közleményében Meggyes Tamás volt esztergomi polgármesterre utalva az ellenzéki párt.

Az LMP emlékeztet rá, hogy az esztergomiak segítséget kértek a kormánytól, és abban reménykedtek, hogy a testület feloszlatásával és egy új választás kiírásával visszanyerhetik önkormányzáshoz való jogaikat. "Segítség helyett azonban hatalmas pofont kaptak. Az üzenet egyértelmű: aki nincs velük, az ellenük van. Ha valaki felemeli a hangját jogaiért, ha nem simul bele a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, akkor csak rosszabbul járhat. A pofon most az esztergomi polgároknak szól, de senkinek ne legyenek illúziói. Ma Magyarországon mindenki esztergomi – más önkormányzatok ugyanígy célkeresztbe kerülnek, amint szemben találják magukat a Fidesszel" - fogalmaz a közlemény, amely felszólítja a kormánypártokat, hogy haladéktalanul forduljanak vissza arról az útról, amely a jogállam felszámolása felé vezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.