'Lejárató kampány indult a Political Capital ellen'

Lejárató kampány indult a jobboldali sajtóban Somogyi Zoltán és az általa korábban vezetett Political Capital ellen - állítja Szabados Krisztián, az elemző intézet ügyvezetője.

A Political Capital (PC), illetve annak korábbi vezetője, Somogyi Zoltán ellen indult lejárató kampány a jobboldali sajtóban - nyilatkozta lapunknak Szabados Krisztián, a politikai elemző intézet ügyvezetője, akit a Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) kötött szerződésük megszelőztetése kapcsán kerestünk meg.

A Magyar Hírlap, illetve a Magyar Nemzet az elmúlt napokban több alkalommal írt ugyanis arról, hogy a PC az NBH megbízásából készít elemzéseket, amit Szabados szerint teljességgel megalapozatlanul állítottak be titkosszolgálati "rádolgozásként", illetve "adatgyűjtésként".

A hétfői Magyar Nemzet például azt írta, a PC a Jobbikra és a Magyar Gárdára is „rádolgozott"; " titkosszolgálattal kötött (több mint 60 millió forintos) szerződés alapján "gyűjtött információkat" és készített ezek alapján elemzéseket a magyarországi szélsőségekről. "Nem csupán a két szervezet, hanem az azok élén álló személyek, különösen Vona Gábor, a Jobbik elnöke és a gárda alapítója is látókörbe került a Nemzetbiztonsági Hivatal és a PC közös ténykedése során. Hogy a cég pontosan milyen elemzéseket készített az NBH részére, az egyelőre rejtély" - írja laptársunk.

- Az első ilyen félrevezető cikk néhány nappal azután jelent meg, hogy Somogyi Zoltán bejelentette, politikai pályára készül - jegyezte meg Szabados Krisztián (Somogyi nem kívánt nyilatkozni lapunknak - a Szerk.) Az igazgató természetesnek nevezte, hogy egy politikai elemző intézet elemzést készítsen pártokról is, egyúttal hangsúlyozta, hogy kizárólag szabadon hozzáférhető információkból dolgoznak. 2005 óta kutatják a közép-európai szélsőséges mozgalmakat, és miután példa nélküli, átfogó kutatásról van szó, az NBH is megrendelt tőlük ilyen jellegű elemzéseket.

2006 végén fogadta el a kutatási tervüket az NBH, 2007 januárjától rendelték meg az elemzéseket, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egyhangú jóváhagyásával. Szabados azt is elmondta, az elemzések eredményeinek nyilvánosságra hozatalára engedélyt kértek az NBH-tól, de nem mindent javasolnak nyilvánosságra hozni, azzal ugyanis veszélybe sodornák azon kutatóikat, akik hazai szélsőségesekkel készítettek interjúkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.