'Kövér Lászlónak mennie kell'

A magyar parlamentarizmus elárulásának tartja Mesterházy Attila és Bajnai Gordon Kövér Lászlónak a rendeleti kormányzás bevezetéséről szóló fejtegetéseit. Az ellenzéki vezetők szerint ilyen ember nem képviselheti a Magyar Országgyűlést, Kövér Lászlónak mennie kell.

Elfogadhatatlannak tartja Bajnai Gordon és Mesterházy Attila Kövér Lászlónak azt a nyilatkozatát, amelyben az Országgyűlés elnöke azt fejtette ki: a kormány hatalmának kiszélesítésére, egyfajta rendeleti kormányzás bevezetésére van szükség.

Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: a mostani, törvényekhez kötött kormányzásra már nincs szükség, ezt a rendszert a diktatúráktól való félelem miatt alkották meg a rendszerváltás után, és talán 1998-ig indokolt volt. A veszély azonban elmúlt. "Azt tartanám normálisnak, függetlenül attól, hogy a következő ciklusokban milyen kormányok lesznek, ha a parlament csak a legalapvetőbb garanciális szabályok megalkotására tartana igényt, és adna egy felhatalmazást négy éven keresztül a kormánynak" - jelentette ki az Országgyűlés elnöke. Szerinte ez egyfajta rendeleti kormányzás lenne, a rendeleti kormányzás rossz íze nélkül.

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila közös közleményben reagált. Azt írták: ez elfogadhatatlan a magyar törvényhozás elnökétől, és egyenesen fenyegető annak a kormányzópártnak a vezető politikusától, amely párt az elmúlt három évben már bizonyította: nem riad vissza a hatalom központosításától, a demokratikus fékek és ellensúlyok felszámolásától és a magyar alkotmányosság felfüggesztésétől sem. Leszögezték: A magyar demokráciában a kormány a parlamentnek felelős. "Megdöbbentő, hogy éppen az Országgyűlés elnöke kívánja a kormány jogkörét bővíteni a parlament jogkörének rovására" - mutattak rá.

Úgy fogalmaztak: "Kövér László már a 2010-es választások idején is demokratához méltatlan javaslatokkal hívta fel magára a figyelmet. Akkor egyfajta választási cenzusról, pénzért visszaadható szavazati jogról fantáziált, most pedig, immár hatalomra kerülve, a miniszterelnöki kézi vezérlés intézményesítéséről beszél."

"Ez a magyar parlamentarizmus elárulása – ilyen ember nem képviselheti a Magyar Országgyűlést sem itthon, sem a szabad világban. Kövér Lászlónak mennie kell" - szögezték le az ellenzéki vezetők, akik szerint már senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy a 2014-es választásoknak mekkora tétje van: "ellenzéki összefogásra van szükség, hogy Magyarország ne Európa legújabb diktatúrája legyen, hanem jogállam, ahol a szabadság szüli a rendet".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.