'Kockán az életed'

A közszolgálatban foglalkoztatottakat sújtó intézkedések miatt szerveznek tüntetést szombatra az érintett munkavállalókat képviselő szakszervezetek.

„Kockán az életed” – hívják fel a figyelmet az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek, tehát az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Liga, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. Ezért a budapesti Széchenyi térre várják szombaton mindazokat, akik a közszolgálatot hátrányosan érintő kormányzati lépések miatt akarnak tiltakozni.

„Magyarországon minden egyes nap megdöbbentő hírekkel, és durván közösségellenes kormányzati intézkedésekkel szembesülünk” – olvasható a felhívásban, s a szervezők szerint ez már nem csak az érintett munkavállalók belügye.

E szférában évek óta nincs béremelés, így a reáljövedelmek folyamatosan csökkennek, ráadásul a jövő évi költségvetés az érdekképviseletek szerint nem ad megnyugtató választ arra, hogy miként finanszírozzák majd a nagy ellátórendszereket.

Az egyéb közszolgálatra vonatkozó és a Parlament elé terjesztett tervezetek, mint például az önkormányzati, a köznevelési vagy a munka törvénykönyve tervezete és a közszolgálatra ható egyéb munkajogi szabályok a bizonytalanságot, az érintett munkavállalók foglalkoztatási és jövedelmi viszonyainak veszélyeztetését vetítik előre.

A kocka már el van vetve: a szervezők a napokban a Parlament előtt egy jókora dobókockával mutattak be performance-ot.

Mit követelnek a szakszervezetek?

Mentsük meg az egészségügyet!  Meg kell  állítani a szakképzett egészségügyi dolgozók külföldre vándorlását! Haladéktalanul vissza kell pótolni az egészségügyből kivont ezermilliárdokat!

Követeljük a tisztes költségvetést, amely értéknek tekinti hazánk múltjának és jelenének kultúráját, a dokumentáló és kutató közgyűjteményi műhelyeket!

Követeljük, hogy a kormány hagyja abba a rendőri hivatás lejáratását!

Vonja vissza a rendvédelem érdekképviseleti szervezeteinek tönkretételére irányuló jogszabály-tervezeteket!

A közintézményekben a bérek negyedik éve változatlanok, csökken a létszám, csökken az intézmények költségkerete. Mindez már veszélyezteti a normális munkát, lehetetlenné teszi a szolgáltatások magas színvonalú biztosítását. Követeljük az előrelátó tervezést, a munkakörülmények javítását!

Nem kérünk az atyáskodó államból! Követeljük, hogy a települések szabadon dönthessenek arról, fenn kívánják-e tartani iskolájukat, óvodájukat, művelődési intézményeiket, hivatalukat!

A kormány terveit látva, aggódunk a munkahelyek megszüntetése, az intézmények bezárása, átszervezése, privatizálása miatt. A kialakult hangulatot az elbocsátások miatti rettegés és félelem uralja. Elég a megfélemlítésből!

Követeljük, hogy az egészségügyben a kormány tegye kielégítővé az intézmények finanszírozását, legyen mód béremelésre!

A tanuláshoz mindenkinek joga van, legyen lehetősége is. Követeljük, hogy az oktatás ne csak a gazdagoknak, hanem a szegényeknek is nyújtson módot a piacképes tudás megszerzéséhez!

Fizetős bölcsőde? Fizetős főiskola? Csak azoknak jár, akik megfizetik? Követeljük a teljes esélyegyenlőséget a felnövekvő generációk nevében!

Azonnal hagyják abba a közgyűjtemények dilettáns és átgondolatlan átszervezését, a szakmailag nem indokolható intézmény-összevonásokat, átalakításokat!

Ne döntsenek a képviselők addig az oktatási rendszer átalakításáról, amíg nincsenek tisztában a következményekkel! Követeljük, hogy az új iskolarendszer a XXI. század követelményeinek feleljen meg! Követeljük, hogy a nemzeti köznevelési és a szakképzésről szóló törvényt a Parlament vegye le a napirendjéről!

A bölcsődékben, az óvodákban, a múzeumokban, még a minisztériumokban is évek óta csökken a valódi, kézhez kapott jövedelmünk! A közintézmények működése sok esetben csak az abban dolgozók hivatástudatának köszönhető. Követeljük az elvárható megbecsülést, a tisztes megélhetést!

Követeljük a rendvédelmi szervezetek dolgozóinak korábban beígért 30%-os illetményemelést! Követeljük a hivatásosok nyugdíjrendszerének, az évtizedek munkájával megszerzett jogoknak a tiszteletben tartását!

Gazdasági válságban a jövőre kell gondolni. Rövidlátó pénzügyi megszorítások miatt ne tegyék tönkre a működő oktatási intézményeket, ne minősítsenek vissza értékes közgyűjteményeket, ne szüntessenek meg fontos egészségügyi intézményeket!

Elég volt az előkészítetlen, szakmai szempontokat nélkülöző parlamenti ámokfutásból! Ne szülessen több hosszú távú elképzelés a szakmai szervezetek és a szakszervezetek kizárásával! Követeljük, hogy kezdődjenek végre érdemi tárgyalások a jövőnkről!

A közszolgáltatások színvonala nemcsak az ott dolgozóknak fontos. Valamennyi állampolgár szülő és gyerek, orvos és ápolt, tanár és tanuló is egyben. És most kockán az életünk, az iskolánk, az egészségünk, a munkánk, a jövőnk. Nem hagyjuk, hogy eljátsszák!

Az egymillások is mozdulnak

Ugyancsak szombat délutánra szervez tüntetést a Képviselői Irodaházhoz az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport. A „Matekból egyes” elnevezéssel meghirdetett demonstráción a kormány politikája ellen kívánnak tiltakozni, s a decemberi 7 pontban egyebek mellett a gazdasági miniszter menesztését, válságtanács felállítását, több sarkalatos törvény tervezetének visszavonását, az IMF-fel folytatandó tárgyalások teljes nyilvánosságát követelik majd.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.