Kiskunlacházi gyilkosság - A polgármester nem válaszol Bencze József levelére

Nem reagálni Bencze József országos rendőrfőkapitánynak a kiskunlacházi gyermekgyilkosság felgöngyölítésével kapcsolatos hétfői levelére a Répás József, Kiskunlacháza polgármestere. A politikus a büntetőeljárás végéig fenntartja a nyomozással összefüggő korábbi kételyeit.

Csütörtökön kapta kézhez Répás József, Kiskunlacháza polgármestere azt a levelet, melyben Bencze József országos rendőrfőkapitány  megköszöni a polgármester június 29-én írt, a H. Nóra-ügyben dolgozó rendőrök munkáját elismerő szavait. A rendőrség honlapján is közzétett  terjedelmes levélben Bencze József részletesen tájékoztatja település vezetőjét a gyermekgyilkossági ügy részleteiről, valamint a nyomozók erőfeszítéseiről, s a gyanúsított elfogásának előzményeiről és körülményeiről.

A főkapitány egyebek mellett leszögezi: "a nyomozás során keletkezett információk egyértelműen bizonyítják, hogy egy elkövetőről van szó. Az Ön ezzel ellentétes nyilatkozatai ugyanakkor a közvéleményben azt a képzetet keltik, hogy a rendőrség még mindig nem tudta eredményesen megoldani a kiskunlacházi emberölés ügyét.

Kérem Polgármester Urat, hogy az üggyel kapcsolatos sajtó- és közszereplései során vegye figyelembe tájékoztatásomat, és amennyiben a rendőrség álláspontjától eltérő, esetleg attól ellentétes véleményt vagy állítást fogalmaz meg, úgy az eljáró nyomozó hatóságnak hozza tudomására ezen állításának okát és részleteit, illetve az üggyel kapcsolatos, de a hatóság által nem ismert információit…"

Répás József a levél elolvasása után úgy nyilatkozott, noha továbbra is korrekt együttműködésre törekszik a rendőrséggel és drukkol a büntetőügy sikeres lezárásáért, a kételyei megmaradtak. Szerinte változatlanul fennállnak a rendőrség korábbi és mostani megállapításai közötti ellentmondások.

A nyomozás során számos alkalommal több elkövetőről és több, a helyszínen talált DNS-mintáról beszéltek a nyomozók, míg most egyetlen gyanúsítottról, a „tettesről” szólnak a rendőrségi hírek - mondta a polgármester.

Egy internetes portál helyi közvéleménykutatása szerint a kiskunlacháziak csaknem 80 százaléka kételkedik az egyetlen gyilkos- elméletben - hívta fel a figyelmet Répás József, aki szerint ez az eredmény az elmúlt időszak rendőrségi kommunikációs hibáinak is betudható. Répás József maga sem zárja ki, hogy tartogathat még meglepetéseket ez az ügy.

Szerinte kételyeit polgármesterként és magánemberként is jogában áll fenntartani a büntető szakasz végéig, mert az igazi megnyugvás csak akkor lesz "időszerű". A polgármester hozzátette: ezért nem is akar válaszolni Bencze József levelére.

A 14 éves diáklányt, H. Nórát 2008. november 23-án gyilkolták meg Kiskunlacházán, a település művelődési háza közelében lévő ligetben. Azt, hogy beismerte tettét az a 25 éves férfi, akit a rendőrség a tavaly novemberi gyilkossággal  gyanúsít, június 26-án jelentette be egy sajtótájékoztatón a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.