Több ezren tüntettek a kazincbarcikai kórház megmaradásáért

A szervezőket is meglepte az a körülbelül ötezres tömeg, amely a kazincbarcikai kórház megmaradásáért tüntetett.

Az elszántságot, a tiltakozást az sem csillapította, hogy Demeter Zoltán, a térség fideszes képviselője korábban bejelentette: megmaradhat a szülészet, az általános belgyógyászat és a sürgősségi ellátás a kórházban, ezért álláspontja szerint okafogyottá vált a civil tiltakozás és az aláírásgyűjtés. Szavai szerint az izsófalvai pszichiátriai szakkórház és betegotthon „bekerül” ugyan Kazincbarcikára, ám elmondása szerint ezek a változások fokozatosan mennek majd végbe, és ami a legfontosabb, nem járnak munkahelyek megszüntetésével.

Úgy tűnik, a Fidesz darázsfészekbe nyúlt a kazincbarcikai kórház leépítésével. A felszólalók szerint az intézmény valamennyi szakmai mutatója felülmúlja egy átlagos városi kórházét, s anyagilag is stabil a helyzete. Szatmári Zoltán szülész-nőgyógyász elmondta: 1979 októberétől dolgozik itt, s akkoriban ez a város gyönyörű volt, tele fiatallal. Mára ez a kép megváltozott, ám a nehézségek ellenére a kórház talpon maradt: 2004-ben hárommilliárd forintos beruházással új műtőblokk épült, amely az ország egyik legszínvonalasabb ellátását tudja biztosítani.

– Azért építették apáink ezt a kórházat, hogy nekünk és a gyerekeinknek biztosítsák a jövőt: ezt elvenni nem engedhetjük! Az intézményt néhány éve működtető Debreceni Egyetem „pozitív szaldójúvá” tette az üzemeltetést, s szakmai színvonalát tovább emelte – tette hozzá. A szülészeti osztályon magas szintű együttszülési program működik, kétszer is elnyerték a bababarát kórház címet – ezt az országban mindössze tizenhat kórház kapta meg eddig. – Most azt mondják a betegeknek, menjenek Miskolcra, ott is van kórház. Nálunk egy visszérműtét a jövő héten megcsinálható – ott erre fél évet kell várni! – mondta.

Gerbár László belgyógyász arról beszélt: a mostani átalakítástól, amely tizenhat kórházat érint, húszmilliárdos megtakarítást vár az egészségügyi kormányzat.

– Az ország éves egészségügyi költségvetése 820 milliárd forint, a gyógyszerkasszával együtt 1100 milliárd. A vizitdíjból és a kórházi napidíjból annak idején 30-35 milliárd forint folyt be. Az IMF-tárgyalások csúszása miatt havonta 75 milliárd forintot veszítünk, s közben futballstadionokra rengeteget költünk. Miről beszélünk, milyen húszmilliárd forintról? – tette fel a kérdést. Majd így folytatta: Budapesten a 11620 kórházi ágyból 337 ágy szűnik meg az átalakításokkal. Utána rögtön Borsod megye következik, csakhogy itt a több mint háromszáz ágyat a 3200-ból vonják el: ez tízszázalékos csökkenés abban a régióban, ahol nagyon rossz az életszínvonal, magas a munkanélküliség, s a várható élettartam tíz évvel kevesebb, mint Budapesten vagy a Dunántúlon. A belgyógyász szakorvos megjegyezte: nagyon furcsa, hogy miközben Kazincbarcikán meg akarják szüntetni a jól felszerelt, kiválóan működő intenzív osztályt, addig úgy hírlik, Edelényben (itt Daher Pierre fideszes honatya a kórházigazgató – a szerk.) egy új intenzív részleg kialakítását tervezik a tüdőgyógyászati osztály mellé. Az is különös, hogy a jó körülményekkel rendelkező, tágas, komfortos izsófalvai pszichiátriai épületegyüttesből Kazincbarcikára akarják áthozni a betegeket. Ennek szakmai indoka nincs, legfeljebb az lehet a magyarázat, hogy valaki szemet vetett az ottani épületre – tette hozzá a felszólaló.

Váradi József, a Magyar Orvosok Szövetségének helyi elnöke szerint nagyon gazdag lehet az ország, ha egy hárommilliárdos költségből nemrég felújított kórházat le akar pusztítani.

– Kazincbarcikán évente 750 szülés van, Miskolcról is évek óta egyre többen jönnek ide. Vajon miért? Mi nem reklámozzuk magunkat... – jegyezte meg. Egy városnyi – 42 ezer gyerek született – az elmúlt negyvenhárom évben a kórházban. Ennyi pozitívum mellett vajon mi lehet az ok, hogy el akarják sorvasztani az intézményt – tette fel a kérdést. Válasza szerint talán nem is az egészségügyi kormányzat a vétkes, hanem a megyei lobbi, amelynek magja Miskolcon van, s már tíz éve „el akarják kaszálni” ezt a kórházat – mondta, hozzátéve: elképesztő felelőtlenség bezárni az intenzív osztályt, mikor a város határában ott egy veszélyes vegyi üzem, a BorsodChem. Civilek – egy volt főnővér, egy anyuka, s egy sportoló – is felszólalt az orvosok után, s valamennyien azt hangsúlyozták: a város elsorvad a kórháza nélkül.

– Ha kell, minden  héten összegyűlünk itt, aláírást gyűjtünk és tüntetünk, egészen addig, amíg vissza nem vonják ezt az elképesztő döntést – mondta az utolsóként felszólaló kazincbarcikai polgármester, Szitka Péter, aki szerint a kormány megijedt a helyiek erejétől, ezért is terjedtek el olyan hírek, hogy talán mégsem minden osztályt zárnak be. – Ez csak parasztvakítás, eddig is annyi mindent ígértek, s most itt állunk egy államosítás előtt álló kórházzal, amit ráadásul ki akarnak véreztetni – tette hozzá. Majd így folytatta: – Én is itt születtem, a lányom is, egy vagyok közületek. Van, amikor vitázunk, van, amikor nem értünk egyet, de akik most itt vannak, azok vállvetve egyet akarnak: hogy ez a kórház megmaradjon. Aki pedig be akarja záratni, bűnt követ el.

A Fidesz darázsfészekbe nyúlt a kazincbarcikai kórház leépítésével
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.