Két év felfüggesztettet kapott Szabadi Béla

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Szabadi Béla volt politikai államtitkárt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűncselekmények miatt harmadfokon, jogerősen a Legfelsőbb Bíróságon (LB) szerdán.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly áprilisban hivatali visszaélés miatt nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Szabadi  Bélát. A másodfokú döntés ellen a vád és a védelem egyaránt  fellebbezett, így került az ügy harmadfokon a Legfelsőbb Bíróságra.

Az egykori kisgazda politikus az Orbán-kormány idején, Torgyán  József minisztersége alatt a Földművelésügyi és  Vidékfejlesztési  Minisztérium politikai államtitkára volt, nyolc éve indult ellene  büntetőeljárás. Szabadi Béla az eljárás kezdeti szakaszában több  hónapot töltött előzetes letartóztatásban, később házi őrizetben  volt, majd lakhelyelhagyási tilalom hatálya alá került.

A harmadfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság szerdán bűnösnek mondta  ki Szabadi Bélát azért, mert állami cégek vezetőit utasította  reklámszerződések megkötésére az FTC-vel, illetve arra, hogy  bizonyos vevőktől vásároljanak termékeket, továbbá megbízási  szerződést kössenek két munkatársával (ők a büntetőügy hatod-,  illetve hetedrendű vádlottjai). A bíróság szóbeli indoklása szerint  Szabadi Béla hivatali hatalmát, befolyását használta fel arra, hogy  előnyhöz juttassa az FTC-t.

A Legfelsőbb Bíróság - megváltoztatva a Fővárosi Ítélőtábla egy  évvel ezelőtti másodfokú ítéletét - bűnösnek mondta ki Szabadi Bélát  amiatt is, hogy első osztályú repülőjegyeket vásároltatott a  hatodrendű vádlottnak, aki a minisztériumban a titkárság vezetője  volt. A tanácsvezető bíró megjegyezte: Szabadi Béla bűnösségén mit  sem változtat az, ha a vádbeli időszakban ez a jogszabályokkal  ellentétes eljárás gyakorlat volt másutt is.

Azzal kapcsolatban, hogy Szabadi Béla védekezésében többször is  ellene irányuló koncepciós pernek nevezte az eljárást, az LB  hangsúlyozta, hogy a büntetőeljárás törvényes és tisztességes volt.

A Legfelsőbb Bíróság az ügyész letöltendő börtönbüntetésre tett  indítványa ellenére két év, két évre felfüggesztett  szabadságvesztésre ítélte Szabadi Bélát, tekintettel arra, hogy  nyolc éve folyik ellene a büntetőeljárás és gyógyíthatatlan  betegségben szenved.

Szabadi Béla az ítélethirdetést követően újságíróknak azt  mondta: "ahhoz képest, hogy nem követtem el semmit, az ítélet  roppant súlyos".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.