'Kentaurkormány alakult, Gyurcsány-bébikkel'

Török Gábor politológus szerint a Bajnai-kabinetben legalább két kormány és három érdekkör jelenik meg; az üzleti élet arculatát megjelenítő új miniszterek mellett a régiek az MSZP vezérkarához tartoznak, a harmadik érdekkört a "Gyurcsány-bébik" jelentik. Az MSZP-ben megjelent a bukási pánik, a pártból sokan lehetnek az új kormány baloldali kritikusai. Bajnainak csak hónapjai vannak, hogy túljusson a nehezén.

Kentaur kormánynak nevezte az új kabinetet Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. Ahogy az elemző elmondta, legalább két kormány és három érdekkör jelenik meg a tagok összetételében.

A politikai kommunikáció és a válságkezelő szempontok azt indokolták, hogy legyen egy erős, el nem kötelezett, pártokhoz nem kötődő része a kabinetnek, akik a kulcspozíciókat, a pénzügyi vagy a gazdasági tárcát kapják meg. Az előbbi posztra Oszkó Péter, a Deloitte vezérigazgatója kerül, míg az utóbbira Vahl Tamás, a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke.

Török Gábor rámutatott: az új miniszterelnök olyan embereket válogatott ide, akik meg tudják jeleníteni az üzleti élet arculatát. De helyet kaptak olyan emberek is a Bajnai-kormányban, akik már az előzőben is benne voltak, és akik az MSZP vezérkarához tartoznak, például Szekeres Imre vagy Kiss Péter. Ők a Gyurcsány Ferenc előtti szocialista pártot jelenítik meg.

A harmadik érdekkört az elemző szerint az úgynevezett Gyurcsány-bébik alkotják, például Ficsor Ádám, aki a korábbi miniszterelnök kabinetfőnöke volt, vagy Molnár Csaba, akit szintén Gyurcsány Ferenc ültetett elsőként miniszteri székbe. Ők a gyurcsányi, vagy inkább a Gyurcsány utáni MSZP-t képviselik - mutatott rá Török Gábor.

Ez utóbbi csoport mutatja, hogy a távozó kormányfő nem veszítette el támogatóit és továbbra is befolyása van a politika alakítására, köze van az új kabinethez. Az új miniszterelnök, Bajnai Gordon pedig szintén szövetségese Gyurcsány Ferencnek.

Eközben a szocialista párton belül egyre többen tekintenek a 2010 utáni időszakra. Megjelenik egyfajta bukási pánik a párton belül, ez pedig felerősítheti az egyéni stratégiákat. Török Gábor szerint egyre több párttag számára lesznek fontosak a baloldali értékek, sokan válnak majd a kabinet baloldali kritikusává. Innen pedig már csak egy lépés az, hogy azt mondják: a neoliberális Bajnai Gordonnal nem lehet nekivágni a következő választásoknak, ez ugyanis sérti az MSZP érdekeit.

Török Gábor szerint ezért az új kormányfőnek mindössze hónapjai vannak arra, hogy túljusson a nehezén. Ezt a forgatókönyvet csak az írhatja felül, ha Bajnai Gordon növelni tudja népszerűségét. Ez azért lehetséges, mert a szocialistáktól elpártoltak most a bizonytalanok táborát növelik, így ők egy számukra kedvezőnek ítélt fordulat esetén ismét az MSZP táborát erősíthetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.