'Kapjanak kedvezményt a felsőoktatást támogató cégek'

A látványsportágakat támogató vállalkozásokkal azonos kedvezmények illessék meg a felsőoktatási intézményeket támogató cégeket is - javasolja Orbán Viktornak a Magyarországi Szociáldemokrata Párt.

Kormányrendelet ad lehetőséget 2011. év végétől a gazdasági társaságok nyereségadójának bevonására a látványsportágak és a hozzájuk kapcsolódó utánpótlás-nevelés finanszírozásába. A támogató vállalat a nyereségadója 70 százalékát fordíthatja erre - emlékeztett közleményében Schmuck Andor, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnöke, aki szerint megfontolásra érdemes Orbán Viktor miniszterelnök felsőoktatási keretszámokkal kapcsolatos bejelentése. Az MSzDP azt kéri a kormányfőtől, hogy ugyanilyen kedvezmények illessék meg azokat a vállalkozásokat, amelyek felsőoktatási intézményeket kívánnak ilyen módon támogatni.

A közlemény szerint ha egy cég, amelynek 10 millió forint volt az éves eredménye, s úgy dönt, hogy 1 millió forintot ebből a focira tesz, akkor olyan kedvezményben is részesül, hogy 190 000 forinttal kisebb lesz az adója. Magyarul 1 190000 forinttal kevesebb kerül a költségvetésbe, például a diákokra, a pedagógusbérekre, vagy éppen az egészségügybe. 20 milliárd forintot vehetünk alapul - Matolcsy György miniszter úr számításai szerint 2011-ben ennyit fizettek be a vállalkozások ilyen módon -, akkor a fenti példa alapján, a kedvezmények miatt, még 3 milliárd 800 millió forinttal kevesebb került be a költségvetésbe - áll a közleményben.

A közlemény rámutat: ezek szerint van 20 plusz 3,8 milliárd Forint a labdarúgásra, a fociutánpótlásra. Ez az összeg pontosan annyi, amennyit elvontak a felsőoktatásból.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.