'Kádári módszerek' az ellenzéki tüntetőkkel szemben

A Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség véleménye szerint a Fidesz a "legsötétebb kádári módszereket használja az ellenzéki hangok elnémítására". Szabó Tímea, a PM társelnöke erről annak kapcsán beszélt az MTI-nek, hogy péntek reggel a rendőrök előállítottak a Hallgatói Hálózat (HaHa) két aktivistáját, akik március elején részt vettek a Lendvay utcai Fidesz-székház udvarának "elfoglalásában".

A független politikus kijelentette: az előállítottaknak két alapjoga is sérült. Véleménye szerint azzal, hogy a fiatalokat előzetes idézés kiküldése nélkül állították elő, megvalósult a személyi szabadság megsértése. Hangsúlyozta, hogy a hatályos törvények alapján csak bűncselekmény elkövetése közben tetten ért vagy szökésben lévő személyt kell azonnal előállítani. Hozzátette: Szabó Máté ombudsman korábban kimondta, hogy minden egyéb esetben meg kell indokolni az azonnali előállítást. Megjegyezte: az értesítés nélküli előállítással a két fiatal védelemhez való joga is sérült.

Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetségi véleménye szerint Fidesz már "legsötétebb kádári módszereket használja az ellenzéki hangok elnémítására és semmilyen jogellenes lépéstől sem riad vissza" - jelentette ki. Megjegyezte, a nyolcvanas években is március 15. előtt egy nappal állították elő az ellenzékieket, ahogy a mostani előállítás is egy nappal a Fidesz-székház elé tervezett újabb demonstráció előtt történt.

Végül leszögezte, hogy a PM és az Együtt 2014 nem vett részt a Fidesz székház udvarának március 7-i elfoglalásában, de szimpatizálnak a fiatalok törekvéseivel. Egyúttal felkérte az összes, magát demokratikusnak valló pártot, hogy közösen ítéljék el az előállításokat.

A hvg.hu számolt be arról, hogy péntek reggel idézés nélkül őrizetbe vették a Hallgatói Hálózat (HaHa) két aktivistáját, akik részt vettek a Lendvay utcai Fidesz-székház udvarának "elfoglalásában". A két hallgatót nyilvántartásba vették, majd elengedték. Egyikőjük, Birtalan Gergő a hvg.hu-nak elmondta, csoportosan elkövetett garázdaság miatt akarták kihallgatni gyanúsítottként.

Március 7-én néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz-székház udvarára, tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen. A Fidesz Bajnai Gordon volt kormányfőt vádolta a történtek miatt, de ezt az Együtt 2014 mozgalom visszautasította.

A Magyar Nemzet keddi számában számolt be arról, hogy "a Fidesz budapesti székházának megtámadása miatt" csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt nyomoznak. A napilapnak Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta: a Lendvay utcai épületnél történtek miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság március 22-én rendelt el nyomozást.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön arra szólította fel Bajnai Gordont, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetőjét, hogy hívja vissza azokat "a felheccelt fiatalokat", akik újra a kormánypárt budapesti, Lendvay utcai székházánál készülnek tüntetni.

Azt mondta: "a Bajnai-gárda tagjai" e hét szombatjára ismét a Fidesz Lendvay utcai székházát választották célpontjuknak, ugyanazok, akik március 7-én "erőszakosan és törvénytelenül betörtek" az épületbe, "törtek-zúztak, és megfélemlítették az ott dolgozókat".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.