'Jóska, baszd meg, gyertek gyorsan, kiirtják a családomat'

Ismert színészek közreműködnek azokban a spotokban, amelyeket a romagyilkosságok dokumentumai alapján készített az X Kommunikációs Központ. A spotokat Vágvölgyi B. András rendezte.

Ma reggel folytatódott a romagyilkosságok büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszéken. Egyik vádlott sem akart hosszan beszélni az utolsó szó jogán, a tárgyalás hamar véget ért. Az ítélet várhatóan augusztus 9-én születik meg.

A 2008-2009-ben elkövetett gyilkosságok miatt Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat aljas indokból, előre kitervelten, több ember sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett – emberöléssel, illetve fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással és lőfegyverrel való visszaéléssel.

A vád szerint a gyilkosok 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadták meg a védtelen romákat. Összesen hatan haltak meg. Tatárszentgyörgyön a 27 éves családapát és 5 éves kisfiát lőtték agyon.

Az ítélet előtt sok még a nyitott kérdés. A spotokat rendező Vágvölgyi B. András azt írta a Népszabadságban, még mindig nem lehet tudni, kik voltak pontosan a romagyilkosok segítői. A szélsőjobboldali megszólalók a nyilas hangvételű portálokon tovább szítják a tüzet, s úgy gerjesztik a romák elleni indulatokat, mintha 2008-2009-ban semmi nem történt volna.

Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka, Kulka János és Nagy Zsolt

Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka, Kulka János és Nagy Zsolt a főszereplői azoknak a kisfilmeknek, melyek a romagyilkosságok áldozataira emlékeztetnek. A filmeket a társadalmi ügyekkel foglalkozó X Kommunikációs Központ készítette. 

A spotok itt érhetők el.

Nagycsécs: https://www.youtube.com/watch?v=6Tz2z8CCSHk

Tatárszentgyörgy: https://www.youtube.com/watch?v=esWGIqIMu54

Tiszalök: https://www.youtube.com/watch?v=NuWv9Kc8iCc

Kisléta: https://www.youtube.com/watch?v=3BVyGANEagE

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.