'Jobb egy kiegyezés ma, mint holnap egy újabb Orbán-kétharmad'

Egyenként elbuknánk, de együtt győzni fogunk! – biztatta az övéit Bajnai Gordon az Együtt-PM programbemutató-kampánynyitóján.

„Sűrű egy hét volt! És még csak péntek van…” – így kezdte beszédét az Együtt-PM kampánynyitó nagygyűlésén Bajnai Gordon. A volt kormányfő az elmúlt napokban újranyitott szövetséggel kapcsolatban azt mondta, hogy készek voltak lemondani a saját ambícióikról, hogy ne kelljen lemondaniuk a közös célokról. „A céljainkból ugyanis nem engedtünk. Akár a mottója is lehetne a mai napnak: számunkra nem az a legfontosabb kérdés: mik akarunk lenni. Hanem az, hogy mit szeretnénk tenni” – fogalmazott Bajnai Gordon a Dürer rendezvényközpontban megtartott eseményen, az Együtt-PM politikusai és támogatói előtt. A politikus hangsúlyozta, hogy a demokratikus ellenzék április 6-án „elzavarja” Orbán Viktort a hatalomból, másnap reggel pedig neki fog látni egy „normális Magyarország” felépítésének.

– Az összefogás, a közös lista, a sok tárgyalás mind ezért van. A kormányváltásért! – nyomatékosította Bajnai Gordon. A volt kormányfő beszédében hozzátette, hogy a kidolgozott program pedig, amelyet szerinte az új kormány „megkerülhetetlen erejeként” érvényesítenek majd, a korszakváltást jelenti. „Akár személyes áldozat árán is, de ideje volt véget vetni az ellenzéki kakaskodásnak. Mert Orbán Viktor már kezdte behűteni a pezsgőt. Csak ne olyan hevesen, miniszterelnök úr! Ne igyon előre a medve bőrére! Nekem nem az a legfontosabb, hogy én miniszterelnök legyek. Hanem az, hogy Ön ne legyen az!” – fogalmazott Bajnai, heves tapsot kiváltva a jelenlévőkből. „Korai még az öröm. Nem adom fel, míg egy darabban lát... Bár tudom, szeretné minél több darabban látni az ellenzéket. Megosztani minket, hogy uralkodhasson rajtunk. Nem fog sikerülni!” – üzent újabb mondatával Orbán Viktornak.

Az Együtt-PM vezetője szerint szövetségük végigviszi a küldetését, és megteremti az együttműködést. Bajnai hangsúlyozta, hogy az Együtt-PM ott lesz az új országgyűlésben és állítása szerint az új kormányban is. „És az Együtt-PM fokról fokra, szívós munkával meg fogja változtatni Magyarországot. Türelmesek és elszántak vagyunk, mert tudjuk, hogy az igazság a mi oldalunkon áll. Meg fogjuk csinálni. Együtt meg fogjuk csinálni!” – erősítette meg kijelentéseit. Bajnai Gordon ezt követően arról beszélt, hogy az elmúlt egy évben sokan beszéltek az összefogásról, de csak kevesen csinálták. „Ez különben igazi hungarikum. Mi, magyarok, még az összefogásban is képesek vagyunk a széthúzásra” – tette hozzá, majd többek között azt mondta: ma már az ellenzéki pártok legszorosabb együttműködésére van szükség a kormányváltáshoz. Bajnai szerint ehhez mindenkinek tanulnia kell 2010 leckéjéből, mert „jobb egy kiegyezés ma, mint holnap egy újabb Orbán-kétharmad”. A volt miniszterelnök hangsúlyozta, hogy belátta és tudomásul vette, hogy az összefogás csak akkor jöhet létre, ha „nemcsak az első lépést teszi meg, de a legnagyobbat is”.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Bajnai szerint csak akkor tettek valamit a korszakváltásért, ha mindent megtettek a kormányváltásért. „Az Együtt-PM tiszteletet érdemel azért, amit a kormányváltásért tesz!” – fogalmazott. A politikus szerint a fideszes nagyurak négy éven át főúri vadászatot tartottak Magyarországon, vadászterületnek tekintve a hazát és prédának a közös javainkat. „Vadásztak mindenre, amit láttak: magánnyugdíjpénztárra, trafikra, tankönyvpiacra és kereskedelmi tévére és rádióra. Vadásztak a jogainkra és vadásztak a politikai ellenfeleikre, a másként gondolkodókra. Talán már törik a fejüket az első éjszaka jogának bevezetésén is. Látjuk, hova vezet mindez. Magyarország rosszabbul él, mint négy éve. És Magyarország jobban fél, mint az elmúlt huszonöt évben bármikor” – fogalmazott Bajnai Gordon. A volt kormányfő a kék színű, „A Te jövőd” feliratú molinó előtt szónokolva ezt követően felsorolta, hogy milyen kérdésekről  rendeznek „népszavazást” az áprilisi választáson: így például arról, hogy akarunk-e még négy évig félni.

Bajnai beszédének második felében a kész programról és annak fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy az Együtt-PM a jó kormányzás esélyét kínálja a polgároknak, a kormányváltó szövetségbe is szerinte ők hozzák a legtöbb kormányzati tudást. „Nekünk van a legtöbb forintra-fillérre kidolgozott programunk. És a kormányváltó szövetségben mi vagyunk, nekünk kell lennünk a korszakváltás garanciáinak” – hangsúlyozta ismét. Bajnai a szövetségeseinek is üzent, mondván az Együtt-PM megbízható, de megalkuvást nem ismerő része lesz a kormányváltó szövetségnek. „A pártérdekből, vagy a személyes ambícióinkból készek vagyunk engedni, ha kell. Az elveinkből sohasem. Sem a szövetségeseink, sem az ellenfeleink kedvéért” – sorolta a politikus. A program alapvetéseiről szólva többek között azt mondta, hogy az Együtt-PM olyan Magyarországot akar építeni, amelyben nem rekesztenek ki senkit a nemzetből, ahol mindenki a „magyar csapat” tagja. „Mi új békeidőket teremtünk! Új kiegyezést hirdetünk Magyarországon – persze a rezsim vezetőinek és kegyenceinek politikai felelősségre vonása után” – tette hozzá Bajnai Gordon.

A volt kormányfő az Együtt-PM által kínált program „szentháromságának” a munkát, az oktatást és az igazságos adórendszert nevezte, amelyre szerinte mindenképpen kellő forrást fognak biztosítani a kormányváltás után. A volt miniszterelnök ezzel kapcsolatban mindenki számára hozzáférhető iskoláról, kétszázhúszezer reális és „valódi” munkahely megteremtéséről, a „gazdasági menekültté” vált fiatalok hazahívásáról, a törekvő polgárok támogatásáról beszélt. „Több törekvő polgárt és kevesebb törtető Orbánt Magyarországnak!” – tette hozzá, ismételt taps kíséretében. Bajnai kiemelte még a szolidaritás fontosságát, egy új adórendszer és egy új foglalkoztatási rendszer kialakításának szükségességét. „Olyan Magyarországot csinálunk, ahol mindenki többet ér és többet is érhet el, mint amennyije van!” – fogalmazott, Lázár János fideszes államtitkár elhíresült kijelentésére utalva.

Bajnai Gordon végül Európáról és az európaiság fontosságáról szólva azt mondta: pusztán azért, mert Brüsszelen nem fog Orbán kétharmada, Európa még nem ellenség, hanem lehetőség. A volt kormányfő szerint Magyarország uniós tagsága siker, amelyet meg kell védeni. „És mi, együtt meg is fogjuk védeni! Nem engedjük, hogy Orbán Viktor elvegye tőlünk Európát és kivezesse hazánkat az Unióból!” – hangoztatta Bajnai Gordon.

– Már csak 85 nap van hátra. Kezdhetitek vágni a centit (…) 85 nap és végre Orbánország helyett újra egy normális Magyarországot építhetünk. Most már nem szabad feladni. Újra van remény, mert van összefogás. Adjátok tovább mindenkinek: egy lista mindenkiért, együtt Magyarországért! Egyenként elbuknánk, de együtt győzni fogunk!” – zárta beszédét Bajnai Gordon.

Bajnai a kampánynyitó rendezvényen – kérdésre válaszolva – arról is beszélt, hogy a központosítást meg kell szüntetni az oktatásban, „felszántani és sóval behinteni” a Klebelsberg Központot és a tankönyvkiadás központosított rendszerét. A volt kormányfő a felsőoktatással kapcsolatban világossá tette, hogy az első diploma (pontosabban az első hat félév) legyen ingyenes azok számára, akiknek meg van a kellő szorgalma hozzá. A mesterdiplománál viszont tandíjpárti az Együtt-PM, de mindehhez – szociális indokok esetén – ösztöndíjjal segítenék a hallgatókat, tette világossá Bajnai Gordon.

A volt kormányfő a szegénységgel kapcsolatos kérdésekre válaszolva arról beszélt, hogy újra kell kötni a társadalmi szolidaritás szerződését, el kell fogadtatni, hogy a felül lévőknek gondoskodnia kell az alul lévőkön is. Hozzátette ugyanakkor, hogy utóbbiaknak is felelősséget kell vállalniuk. Bajnai Gordon szerint kötelességünk egy szociális piacgazdaság fenntartása. Elmondta, hogy uniós és magyar forrásokból háromszázmilliárdos keretet különítenek majd el, amelyre csak a leghátrányosabb helyzetű térségekben pályázhatnak. A nők helyzetével kapcsolatban a volt kormányfő azt mondta: a probléma felismerésében egyetért a Fidesszel, de a jelenlegi kormány nem a legmegfelelőbb válaszokat adja. Bajnai hangsúlyozta, hogy a gyed-extra intézményével egyetértenek, de ezen felül további támogatásra és megoldásokra van szükség, mint például a részmunkaidő kötelezően előírt felajánlására a közszférában és ezen lehetőség járulékos támogatására a versenyszférában.

Bajnai kiemelte, hogy az Együtt-PM az egyetlen párt, amely már most egyharmados női kvótát vállalt a képviselők kiválasztásánál. A foglalkoztatással kapcsolatos panelben a volt kormányfő arról beszélt, hogy a tartósan munkanélküli fiataloknak ajánlott programban vagy munkahelyet, vagy képzést garantálnak majd az érintetteknek. „Van egy félreértés. A munkahelyet nem teremtik. Az terem. Ehhez pedig növekvő és működő gazdaság kell” – fogalmazott a politikus. Bajnai Gordon rámutatott, hogy a bizalom helyreállítása érdekében egy „adóalkotmányt” kívánnak majd bevezetni, amelynek értelmében a magyar kormány évente csak egyszer változtathat az adószabályokon, azokat előtte végigkonzultálja az érintettekkel, és kellő időt ad a felkészülésre. Bevezetik a „sárgalap-szabályt” is, amelynek értelmében egy ellenőrző hatóság először csak figyelmeztet, és csak azután bünteti meg a kisvállalkozót, ha nem javította ki a hibát.

A korszakváltás programjának képviselete kapcsán megismételte, hogy korrupció elleni programot hirdetnek, amelynek értelmében például egy állami szerződés csak akkor léphet életbe, ha azt nyilvánosságra hozzák, az állami pályázatok bírálóbizottságaiban a jövőben mindig ülni fog civil szereplő, a bírálatokat pedig minden esetben közzéteszik a világhálón. „Mi a korszakváltás lelkiismerete leszünk a kormányváltó szövetségben” – fogalmazott Bajnai Gordon. 

Bemutatják a programot
Bajnai programbemutatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.