'Iskolába járó' családi pótlék

Az MDF azt javasolja, hogy nyáron is legyen egész napos iskola, így megoldható lenne a gyerekek nyári elhelyezése, és hasznosan tudnák eltölteni a tanítási szünetet. A kezdeményezés megvalósítható lenne, ha az iskoláknak különböző jogcímeken juttatott összegeket összevonnák, és a családi pótlékot is az tanintézeteknek adná a kormányzat.

Az MDF azt javasolja, hogy nyáron is legyen egész napos iskola, így megoldható lenne a gyerekek nyári elhelyezése, és hasznosan tudnák eltölteni a tanítási szünetet; a párt kezdeményezéséről Herényi Károly és Pusztai Erzsébet MDF-es politikusok tartottak közös sajtótájékoztatót pénteken.

Pusztai Erzsébet arra hívta fel a figyelmet, hogy évről évre másfél millió gyermek szüleinek okoz problémát az, hogy nyáron milyen programmal kössék le a gyereket a szünidőben, ráadásul a fiataloknak sem tesz jót, hogy nem tudják megoldani biztonságos elhelyezésüket. A nyári szünet alatt a gyerekek sokszor meghíznak és tudásukból is veszítenek. A politikus azt javasolta: legyen rövidebb a nyári szünet és ez idő alatt is egész nap tartsanak nyitva az iskolák. Legyenek közösségi-, szórakoztató-, fejlesztő programok, illetve tartsák nyitva a tornatermeket is.

Elképzelésük szerint a gyerekek az iskolában ebédelhetnének, a tanárok pedig szerveznék a programokat és felügyeletet is biztosítanának. Ez a rendszer a jelenleginél több tanárnak tudna munkát adni, így kevesebb lenne az állástalan pedagógus.

Az MDF-es politikusok szerint a nyári iskolára vonatkozó kezdeményezésük, illetve korábbi indítványuk az egész napos iskola bevezetéséről megvalósítható lenne, ha az iskoláknak különböző jogcímeken juttatott összegeket összevonnák, és a családi pótlékot is az iskoláknak adná a kormányzat. Számításaik szerint így 50-60 százalékkal növekedhetne a közoktatási normatíva.

Pusztai Erzsébet megjegyezte, az iskoláknak amúgy sem dolga,  hogy a családok anyagi helyzetével foglalkozzon, éppen az a lényeg, hogy a gyerekek anyagi helyzetétől függetlenül biztosítsa számukra ugyanazt a lehetőséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.