"Ideológiailag távol állok Zuschlagtól"

Az MDF ifjúsági szervezetének egyik alapítójával, magát a baloldaliságtól távol tartó, keresztény szemléletű vádlott, Prácser László meghallgatásával folytatódott kedden délelőtt a Zuschlag-per. Az Országos Gyermek és Ifjúsági Parlament egykori elnöke nem ismerte el a büntetőjogi felelősségét, de néha pénzt kért kölcsön a volt kiskunhalasi képviselőtől.

Prácser László meghallgatásával folytatódott kedden délelőtt Zuschlag János és társai büntetőpere.  A IX. rendű vádlott az Országos Gyermek és Ifjúsági Parlament (OGYIP) elnöke volt a kilencvenes évek második felében, később a pályázatok elbírálásával foglakozó Nemzeti Civil Alapprogram egyik kollégiumi tagja lett.

Zuschlag és társai a vádlottak padján október 8-án
Zuschlag és társai a vádlottak padján október 8-án

Prácser visszautasította az ellene felhozott vádakat és nem ismerte el büntetőjogi felelősségét. Hangsúlyozta: ideológiailag távol állt Zuschlag Jánostól, baloldali ifjúsági egyesületeknek sohasem volt a tagja, egykoron az MDF-hez köthető  Ifjúsági Demokrata Fórum alapításában vett részt, majd  később keresztény szemléletű szervezetek tevékenységét vállalta fel. Elmondta: lehet hasonlóság az általa készített pályázatok, valamint néhány Zuschlaghoz köthető szervezet pályázata között, mert rendszeresen adott tanácsot az ilyen jellegű ügyekben, illetve az OGYIP irodában munkatársaival együtt segítettek a támogatási kérelmek, illetve beszámolók megírásában. Prácser elismerte: valóban kapott néhány alkalommal Zuschlagtól egy-kétszázezer forintot, de ezek a pénzek nem juttatások, hanem magán kölcsönök voltak, amit később megadott a kiskunhalasi képviselőnek. 

Zuschlag Jánost és hét társát különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják, további nyolc fő csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt. A kárérték - amelynek nagy részét a vádlottak megtérítették - mintegy hetvenötmillió forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.