'Hozomra' vállalt többmilliós szívműtétek

Komplikált szívműtéttel mentették meg Szilágyi Benjámin életét a budapesti gyermekszív központban. A kisfiú december óta várt a beavatkozásra, vagyis az ahhoz szükséges pénzre. Ő ugyanis román állampolgár. Évente több száz gyerek érkezik magyar szakemberekhez a környező országokból, ellátásukat pedig adományokból fedezik.

Szilágyi Benjámin június végén érkezik, már csak kontrollra a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Köz-pontjába. Még áprilisban végeztek egy rendkívül komplikált szívműtétet rajta, akkor Benjámin már annyira rossz állapotban volt, hogy a beavatkozás életmentő volt. A Nagyvárad melletti Biharszentjánosról érkezett kisfiút tavaly márciusban műtötték először Marosvásárhelyen. Később kiderült: újabb operációra van szüksége, amit Magyarországon tudnának biztonságosan elvégezni.

Csakhogy a kisfiúnak hozzánk nem szól az egészségbiztosítása, így még ha életmentő is az ellátás, fizetniük kell a műtétért. Összesen 4,4 millió forintot. A szülők a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattól és a lakosságtól kértek segítséget, akik pár hónap alatt összeszedték a pénzt. A szervezet vezetője szerint előtte már három gyermek, többmilliós műtétjét vállalták „hozomra" a kórházban, a negyedikhez mindenképp le akarták már tenni előre a pénzt. A szakemberek akkor azt mondták, fél évet még biztonsággal kibír Benji szíve.

- Bármennyire is a gyerekek élete az első, ha nincs ki állja a kórház költségeit, azt pedig mégis elvégzi, azt valahonnan el kellene vennie, ami a többi beteg ellátását veszélyezteti - magyarázza a gyermekmentő szolgálat vezetője, Edvi Péter.

A hétórás, rendkívül komplikált műtétet dr. Szatmári András végezte, az a szívsebész, aki legutóbb Lara szívátültetését is vezette. A műtét jól sikerült, a kisfiú május 13-án elhagyhatta a kórházat. Utókezelése körülbelül még félmillió forint lesz, amit szintén adományokból fizetnek.

A szolgálat és ismeretlenek támogatásával június 15-ig Benjamin kezelésére több, mint hétmillió forint gyűlt össze, a különbözet a szolgálat vagy visszaadja, vagy a következő két beteg gyerek kezelésére fordítja. A szolgálat orvos csoportja idei erdélyi útján ugyanis többek között két sürgős gerincműtétre szoruló gyermeket is „talált". Az orvos csoport tagja többek között Varga Péter Pál, gerincsebész is, aki szintén ingyen járja a szomszédos országok. Így a két kicsi hamarosan az Országos Gerincgyógyászati Központba kerül majd, ahol önköltségi áron, de így is 8,2 millió forintért végzik majd el a műtétet.

A nemzetközi hírű gerincsebész egyébként így is milliókat enged el a szomszédos országból érkező gyerekek gerincműtéteiből, az inplantátumok ára és az eljárás nehézsége miatt ezeknek a beavatkozásoknak így is borsos áruk van. De nemcsak a kardiológia, vagy a gerincsebészet, hanem az urológia, az ortopédia, vagy az idegsebészet területére is folyamatosan érkeznek a kinti betegek. Vagy azért, mert Ukrajnában, Romániában, vagy más szomszédos országban nem végeznek olyan beavatkozást, vagy egyszerűen a szülők sokkal inkább bíznak a magyar szakemberekben.

Edvi Péter, a szolgálat alapítója és vezetője szerint a szülők sokszor már rossz tapasztalatok után kérnek tőlük segítséget, ráadásul a több tucat magyar önkéntes orvos is segíti őket abban, hogy tisztában legyenek azzal, hol van a legjobb helyen a gyerekük. - A Heim Pál Gyermekkórházból például 25-30 orvos járja kisebb-nagyobb rendszerességgel a környező országokat, s vizsgálja a gyerekeket.

Szoros az együttműködésünk a szívcentrummal, ami Európában az egyik legjobb, de nőgyógyászok is rendszeresen segítenek kint, végeznek akár már a tiniknek is szűrést, s hozzák át őket, ha valami komplikáltabb eset van - mondja Edvi Péter, aki szerint az országok közötti elszámolás rendje igazán nem is tisztázott, így még sürgős esetben sem egyértelmű, hogy a másik ország biztosítója állja-e majd a költségeket.

Regionális gyermekszív-központ is lehetne Magyarországon

Egy 20-40 milliós beavatkozás, mint például egy transzplantáció a szakemberek szerint már elképzelhetetlen adományokból, arról viszont, hogy Ukrajnában, Romániában végeztek volna például gyermek szív transzplantációt, a szakembereknek nincs tudomása. Dr. Offner Péter, a gyermekszív központ vezetője szerint éppen ezek miatt lenne szükség az országok közötti együttműködésre, hogy az ott élő gyerekeknek adományok nélkül is hozzájuthassanak életmentő beavatkozásokhoz.

Dr. Szatmári András műtétet vezető sebész felvétele Lara szívátültetéséről
Dr. Szatmári András műtétet vezető sebész felvétele Lara szívátültetéséről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.