H1N1: III/III-as szál az Omninvest mögött?

Demeter Ervin szerint egy egykori, a III/III-as csoportfőnökségnek dolgozó, három éve elhunyt férfi játszott döntő szerepet az Omninvest működésében. Az NBH nem tudott bővebbet a ciprusi cég tulajdonosi hátteréről, Demeter szerint hazudnak.

Az Orbán-kormány egykori titokminisztere saját nyomozásának eredményét ismertetve az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülését követően azt mondta: az Omninvest mögött egy AJK nevű ciprusi cég áll, amelynek a bejegyzés szerint két ügyvezetője van, és 1997. február 4-én váltott nevet. A cég két igazgatóját Marius Vardasnak és Andreas Karapatakisnak hívják. Azt, hogy ezek valós nevek-e, nem tudta megmondani.

Demeter a neten nyomozott

Juhász Gábor, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős tárcanélküli miniszter adventi koszurúval a kezében érkezik Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésére a Képviselői Irodaházban. Mögötte Balajti László, a Nemzetbiztonsági
Juhász Gábor, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős tárcanélküli miniszter adventi koszurúval a kezében érkezik Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésére a Képviselői Irodaházban. Mögötte Balajti László, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. MTI Fotó: Soós Lajos

Megjegyezte, a cég arra szakosodott, hogy a ciprusi törvényes keretek között bújtassa a valós tulajdonosokat, akiknek az adatait kizárólag büntetőeljárások esetében szolgáltatják ki. Demeter Ervin azt mondta: internet és két telefonhívás segítségével másfél óra alatt derítette ki az influenzavírus elleni vakcinát gyártó cég adatait, és tette mindezt azért, mert az NBH ezredese a hétfői meghallgatáson valótlan adatokat és neveket közölt a bizottság tagjaival.

Megemlítette, az ezredes a meghallgatáson három személyről beszélt, akik közül csak kettőt nevezett meg. Az ő "nyomozásából" viszont kiderült, hogy Marius Vardas és Andreas Karapatakis mellett egy olyan - általa meg nem nevezett - férfi is döntő szerepet játszott a tulajdonosként feltüntetett ciprusi cég működésében, aki a rendszerváltozás előtt az egykori Nemzetbiztonsági Szolgálatok III/III-as főcsoportfőnökségéhez tartozott - hívta fel a figyelmet. Demeter Ervin azt mondta, nem tudni, hogy valójában ki az Omninvest 98 százalékának tulajdonosa, de - mint fogalmazott -, tovább fog nyomozni, és a begyűjtött információkat a közvélemény elé tárja majd.

A tulajdonosi háttér eddig homályban maradt

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tájékoztatása szerint az új típusú influenzavírus elleni oltóanyagot gyártó cég, az Omninvest tulajdonosi hátterének 2 százaléka ismert, 98 százalékát pedig "homály fedi" - mondta Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke azután, hogy a testület keddi ülésén az NBH főigazgatójától tájékozódtak az ügyben.

Simicskó István budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: annyit tudni, hogy a 98 százalékos többségi tulajdonosi hányad egy Cipruson bejegyzett cég kezében van. Ezen a ciprusi címen egy ingatlanügynök neve szerepel, és több magyar cég tulajdonosa is be van oda jegyezve, többek között a Wallis egyik érdekcsoportjához tartozó cég neve - tette hozzá.

Az NBH sem tud többet

Az NBH illetékese azt mondta, hogy ők több információval nem rendelkeznek - közölte a politikus, hozzátéve, hogy szerinte a hivatalnak ettől azért többet kellene tudnia. A bizottság elnöke emlékeztetett: Oszkó Péter pénzügyminiszter korábban azt mondta, a kormány számára ismert az oltóanyagot gyártó cég háttere, amelyben - jegyezte meg Simicskó István - 2005-ben jelentős tulajdonosi szerkezetváltás történt, 2006-ban pedig a cég nagyobb állami támogatást kapott.

Simicskó István úgy vélekedett, ha egy társaság milliárdos támogatást kap az államtól, majd rendszeresen milliárdos állami megrendelést szerez, akkor az a legkevesebb, hogy az állampolgárok megtudhassák, kitől vásárolnak. "Az állam nem legalizálhatja a rejtőzködést (...), még akkor sem, ha pár éve Oszkó Péter pénzügyminiszter úr előző hivatalában még a ciprusi struktúrák kialakításra buzdította akkori ügyfeleit a profitmaximalizálás érdekében" - hangsúlyozta. Simicskó István szerint a kormánynak választ kell adnia a "titkolózásra", és nyilvánosságra kell hoznia az Omninvesttel kötött szerződést. Az influenza elleni magyarországi oltóanyagot 15 éve az Omninvest Kft. gyártja.

MSZP: nem az a fontos, ki a tulajdonos

Szocialista politikusok szerint nem az a fontos, hogy ki az új típusú influenzavírus elleni oltóanyagot gyártó cég, az Omninvest tulajdonosa, hanem az, hogy vakcinákat biztonságos körülmények között gyártják és szállítják. Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter és Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke a testület keddi ülését követően újságíróknak azt mondta: nem az oltóanyagot gyártó cég háttere nemzetbiztonsági kérdés, hanem az, hogy a vakcinát biztonságos körülmények között, megfelelő minőségben állítsák elő és juttassák el az emberekhez. Juhász Gábor azt mondta: aki kíváncsi a tulajdonosokra, a törvény által kínált lehetőségeket kihasználva nézzen utána. Az országgyűlési bizottság kérésére „szívességet tesznek" a szakszolgálatok, hogy a külföldi társszervek segítségével kiderítsék az Omninvest tulajdonosi szerkezetét.

"Nem vagyunk offshore cég" - az Omninvest egyébként nem reagál

Nem kívánt érdemben reagálni a H1N1-vírus elleni vakcinát gyártó Omninvest az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi, zárt ülését követően elhangzottakra. Németh Zsolt, a cég szóvivője az MTI érdeklődésére csak annyit mondott, hogy szakmai kérdésekről bármikor nyilatkoznak, ám most nem erről, hanem belpolitikai csatározásról van szó, amelynek nem akarnak részesévé válni. Az Omninvest nem közszereplő, hanem egy Magyarországon működő magyar kft, melynek adatai (így a tulajdoni hányadokkal kapcsolatos adatok is) megtalálhatók a cégnyilvántartásban - fűzte hozzá a pilisborosjenői oltóanyaggyártó bázis szóvivője. Nem offshore cég vagyunk, aki ilyet állít, az enyhén szólva nem mond igazat - közölte Németh Zsolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.