Bajnai: a neheze még hátra van

A válságkezelés neheze még hátravan; ugyanakkor a kormány eddig több tízmilliárd forintot fordított a munkahelyek megőrzésére, öt hónap alatt pedig harmadára csökkent az ország csődkockázati mutatója - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a parlamentben napirend előtti felszólalásában. Kitért arra is, hogy a GP Morgan elemző intézet legutóbbi jelentése szerint a csehek és a lengyelek előtt vezethetjük be az eurót, mert az államháztartási hiány féken tartásával mi állunk a legjobban.

Egyensúly + bizalom + növekedés = több munkahely - ez Magyarország megerősödésének képlete, fogalmazott a parlamentben napirend előtti felszólalásában Bajnai Gordon miniszterelnök. Mint mondta, az általa vezetett válságkezelő kormány hivatalba lépésekor arra szerződött, hogy megvédi a családokat, vállalkozásokat a gazdasági válság súlyosabb hatásaitól, stabilizálja a költségvetést, visszaszerzi a bizalmat hazánk iránt, megteremti a növekedés feltételeit. Megfogalmazása szerint sikerült is megakadályozni a gazdaság összeomlását. Köszönetet mondott a parlament "felelős többségének", hogy a rövidtávú politikai érdekek elé helyezte az ország érdekeit, és ugyanilyen kitartást kért a továbbiakra is.

Bajnai szerint a válságkezelés neheze még hátravan; bár eddig több tízmilliárd forintot fordítottak a munkahelyek megőrzésére, és sikerült is 70 ezer munkahelyet megtartani, "nem dőlhetünk hátra". A válság kirobbanása óta 111 milliárd forintot csoportosítottak át a gazdaság élénkítésére, aminek köszönhetően például az építőipar a válság ellenére is növekedett, de "távol vagyunk a gazdaság egészének növekedésétől". Sikerült stabilizálni a forintot, így 1,7 millió devizaheteles családnak csökkenhet a törlesztőrészlete.

A kormányfő kitért arra is, hogy öt hónap alatt harmadára csökkent az ország csődkockázati mutatója. A mértékadó nemzetközi elemzők is elismerik az erőfeszítéseinket, hangsúlyozta Bajnai Gordon; a GP Morgan elemző intézet legutóbbi jelentése szerint a csehek és a lengyelek előtt vezethetjük be az eurót, mert az államháztartási hiány féken tartásával mi állunk a legjobban. A visszatérő befektetői bizalom ugyanakkor törékeny: elég egy rossz mozdulat, és elillanhat, fogalmazott a miniszterelnök.

Rossz úton jár, aki a felelős, szigorú kormányzást hazafiatlannak, a populizmust nemzetinek próbálja beállítani - "fordítva van". - Ezt a költségvetést nehéz szívvel, de józan ésszel állitottuk össze. Ha jól tesszük a dolgunkat, ez lesz az utolsó válságkezelő költségvetés Magyarország életében - fogalmazott Bajnai. A kormányfő a válság társadalmi hatásairól szólva, leszögezte, nem engedik meg, hogy a válság szétszakítsa az országot, hogy végérvényesen leszakadjanak társadalmi csoportok. Ennek érdekében a közbiztonságot, a létbiztonságot erősítő intékedéseket hoznak.

A cigányság helyzetének rendezését a következő évtized legfontosabb társadalmi kihívásának, a politika legnehezebb feladatának nevezte a kormányfő. Mindkét oldalról le kell bontani a romák és nem romákat elválasztó falatat, fogalmazott. Ami pedig a közbiztonsági csomagot illeti, a kormány Bajnai szavai szerint ezzel azt üzeni: az állam mindenkit megvéd, "megvan az erő és az akarat a rendteremtés programja mögött".

Bajnai Gordon a parlament őszi ülésszakának megnyitóján mérleget vont eddigi munkájáról
Bajnai Gordon, parlament, 2009-09-14,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.