'Háborús' helyzetben indul Bokros új pártja

Modern Magyarország néven új párt megalapítását jelentette be Bokros Lajos.

Modern Magyarország (MoMa) néven új, konzervatív-liberális párt, mozgalom létrehozását jelentette be Bokros Lajos vasárnap a Corinthia Szállodában. Az európai parlamenti képviselő, az egykori MDF egykori miniszterelnök-jelöltje, a Horn-kormány pénzügyminisztere több volt MDF-es politikussal - Pálfy G. Istvánnal, Pusztai Erzsébettel, Kajdi Józseffel - közösen hozta létre az új politikai alakulatot.

Beszédében Bokros Lajos az első világháborúhoz hasonlította Magyarország jelenlegi helyzetét és a 2014-es parlamenti választások tétjét. Ahogy 99 évvel ezelőtt végzetes tragédiába torkollott az uralkodó osztályok szűklátókörűsége, hamarosan hasonló kihívásoknak nézünk elébe. "2014-ben, az első világháború kitörésének 100. évfordulóján Magyarország választani fog". Vagy visszatérünk a nyugati vágányra, vagy belemerevedünk egy keleties tekintélyuralmi rendszerbe. A zsarnoki rendszereket pedig csak megdönteni lehet, vagy - önreflexió hiányában - belülről feszíti szét magát.

Mérges kicsi ország

Jövőre tehát vagy a tekintélyelvű rendszert választjuk, amivel újabb száz évre búcsút inthetünk a felzárkózásnak, aminek szellemi sivatag, nemzetközi elszigetelődés lesz a következménye, "egy mérges és nevetséges kicsi ország leszünk", bár Bokros szerint most is ebbe az irányba haladunk. Ehelyett a Moma vezetője a felzárkózást, egy modern Magyarország megteremtését ajánlja, ennek gyűjtő- és gyújtópontjaként képzeli el a MoMát.

Arcél-kölcsönzés

Bokros Lajos a konzervatív liberális párt alapértékeiként a nemzeti összefogást és a szolidaritást; az európaiságot, a szabad piacot, kicsi államot, nyitott társadalmat; az egyéni szabadságjogok és az emberi méltóság tiszteletét jelölte meg, ezek megfogalmazása szerint "egyedi arcélt kölcsönöznek a pártnak", amely indulni kíván a 2014-es választásokon, és minden demokratikus ellenzéki erővel szövetkezne az Orbán-rezsim leváltása érdekében.

Bokrost minden kincstárhoz!

A bemutatkozó sajtótájékoztató "meglepetéseként" konferálták fel Martin Callanant, az Európai Parlament konzervatív‑reformer frakciójának vezetőjét, aki támogatásáról biztosította az új pártot. Bokrosról a brit politikus szuperlatívuszokban beszélt: egész Európa sokat tanulhat a kilencvenes években végzett miniszteri tevékenységéből, ami - mármint a Bokros-csomag - gazdaságilag fájdalmas volt ugyan, de fejlődést, prosperálást hozott az országnak. "Bárcsak minden kincstár élén állna egy Bokros Lajos".

Komcsizás a bejáratnál

Nem volt mindenki ennyire elájulva Bokrostól: a Corinthia bejárata mellett néhány ellentüntető is felbukkant, bár nem volt teljesen világos, hogy mi a problémájuk: a molinójuk némileg zavaros feliratai szerint Bokros hiteltelen, átvert mindenkit, "kommunistából köpönyegforgatóvá" lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.