'Ha kell, húzzon zsákot Lomnici Zoltán fejére'

A tisztességes közmédiáért, a manipulációk és a közpénzek elherdálása ellen tiltakozott a Nagy Navarro Balázs tévés szakszervezeti vezető által alapított Tiszta Kezek Mozgalom a Naphegy téren, a közszolgálati média egyik központjánál.

A demonstráció szervezői, Nagy Navarro és társai még decemberben, a Lomnici Zoltán volt főbíró híradós kiretusálása miatt indított éhségsztrájkjukkal hívták fel magukra a figyelmet; azóta a demokrácia védelmében mozgalmat alapítottak, és több tüntetést is szerveztek. Most az MTV Kunigunda utcai székháza - a 42 napja tartó sztrájk helyszíne - elől, autókonvojjal, rendőri felvezetéssel indultak a Naphegy térre, ahol kéttucatnyian követelték a „hírmanipulátorok” távozását.

Nagy Navarro Balázs a tüntetésen felolvasott egy levelet, amelyet állítólag az elhíresült Lomnici-riport készítője írt a médiatanácsnak; eszerint egyik felettesétől kapta azt az utasítást, hogy „ha kell, húzzon a zsákot Lomnici Zoltán fejére”, de semmiképpen sem látszódhat a Híradóban. Emlékezetes, a Lomnici-botrány miatt kirúgták az MTI Hírcentrum vezetőjét, figyelmeztették egyik helyettesét, leváltották a médiaszolgáltatási alap hírfőszerkesztőjét és figyelmeztetésbe részesítettek egy szerkesztőt, egy riportert és egy vágót. Nagy Navarróék azonban további felelősségrevonást követelnek.

Nagy Navarróék nem csak a hírhamisítások ellen küzdenek: egy éve harcolnak már a közmédia átszervezése, összevonása, leépítése ellen is. A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ), melynek Nagy Navarro az egyik alelnöke, pert is indított a közmédiumok összevont tulajdonosi alapja (MTVA) ellen. Csütörtökön részleges győzelmet arattak, miután a Fővárosi Munkaügyi Bíróság első fokon megsemmisítette a közmédia és annak ideiglenes üzemi tanácsa által kötött tavalyi megállapodást (ez alapján hajtották végre a kilencszáz fős leépítést, de erre nincs jogkövetkezménye az ítéletnek).

A konfliktusra jellemző, hogy az ítéletet mindkét fél győzelemként tálalta: Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője azt domborította ki az ítéletből, hogy a tavalyi csoportos létszámleépítés törvényes és szabályos volt, a megállapodás megsemmisítésére nem tért ki, ellenben azt állította, hogy a bíróság felszólította a TFSZ képviselőit, tartózkodjanak „a létszámleépítéssel kapcsolatos valótlan tartalmú közlemények megjelentetésétől”. A TFSZ azt tervezi, hogy jó hírnevének megsértése és rágalmazás miatt feljelenti Cserháti Ágnest, mert a bíróság, a szóvivő közlésével ellentétben, semmire sem szólította fel őket, az MTVA közleménye pedig eltorzította az ítéletet.

Cserháti Ágnes erre lapunknak csak annyit reagált, hogy áll egy ilyen per elébe, legalább bírósági végzésük lesz arról, hogy igazgat mondanak.

Lapunknak egy munkajogász azt mondta, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság csütörtöki, elsőfokú ítéletének mégis lehetnek bizonyos jogkövetkezményei. A bíróság határozata alapján ugyan nem lehet semmisnek tekinteni a 900 fős csoportos leépítést, de azok a dolgozók, akik a munkaügyi bíróságon megtámadták kirúgásukat, jó eséllyel érvelhetnek a csütörtöki ítélettel, hogy a csoportos leépítés egyik fontos jogi lépését, a közmédia és az üzemi tanács közötti megállapodást megsemmisítették. Tehát a kirúgási procedúra egyik fontos formai lépését törvényellenesen hajtották végre. Lapunk úgy tudja, hogy a tavaly kirúgott 900 dolgozó közül több mint negyvenen fordultak bírósághoz.   

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.