'Gyurcsány csak át akarja menteni a hatalmát'

Gyurcsány Ferenc csupán azért akar a pozícióján változtatni, hogy továbbra is befolyásolhassa a kormány politikáját, és ez várható lépés volt. Szerinte 2010-ben akár MSZP-SZDSZ-MDF koalíció is indulhat a választásokon. Török Gábor elemez.

Gyurcsány Ferenc sok mindent meg akar változtatni azért, hogy az igazán lényeges dolgok ne változzanak - mondta az InfoRádiónak Török Gábor politológus. Az igazán lényeges számára az, hogy továbbra is befolyással legyen a kormány politikájára, és hogy egy parlamenti választás után is legyen esélye visszatérni fontos politikai pozícióba. Azaz Gyurcsány Ferenc maga ellen kért konstruktív bizalmatlansági indítványa mögött az előremenekülés szándéka állhat.

Helyzetfelmérése szerint most van itt az idő, a lehetőség, hogy megtegye ezt a lépést, ami nem végső kétségbeesésben kitalált mentőövnek, hanem inkább tervezett húzásnak tűnik. Ez ugyanis egy olyan lehetőség, ami esetleg még a siker bizonyos reményét kínálhatja a szocialista pártnak, de legalábbis a segítségével elkerülhetőnek tűnik a biztos vereség - fejtette ki Török Gábor.

Szerinte azt egy ideje tudni lehetett, hogy Gyurcsány Ferenc maga áll a változások élére, a kérdés csak az volt, hogy ez az európai parlamenti választások előtt vagy után lesz esedékes. Mivel a konstruktív bizalmatlansági indítvány megszavazására nem elegendő a szocialisták frakciója, ezért vagy az SZDSZ 19 vagy az MDF 7-9 képviselője jöhet számításba, mint akik kisegítik az MSZP-t a szavazáskor - tette hozzá a politológus.

Török Gábor szerint a szabad demokraták azok, akik több hajlandóságot mutatnak arra, hogy beszálljanak a kormányzásba, amiből az MDF egyenlőre inkább menekülne. Viszont ha kudarc éri az EP-választásokon, akkor akár az MDF is szóba jöhet. Ezen esetben pedig a 2010-es választásokra felállhat az olajfa-koalíció magyar változata - vélekedik a Vision Vonsulting igazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.