'Gondos gazda' lenne a katonai elhárítás új vezetője

Támogatta Kovácsics Ferenc vezérőrnagy kinevezését a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) élére az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága. Kovácsics a romagyilkosságokról és a külföldi missziókról is tájékoztatott.

A képviselők 10 igen és 6 tartózkodó szavazat mellett találták alkalmasnak a vezérőrnagyot a poszt betöltésére. Kovácsics Ferencet a honvédelmi miniszter javasolta a KBH élére, mert a korábbi főigazgató, Stefán Géza júniusban elhunyt. Kovácsics Ferenc a főigazgató helyetteseként, majd Stefán Géza halála után megbízott főigazgatóként dolgozott a hivatalnál.

Felderítés, szűkösen

Kovácsics Ferenc egyebek között hangsúlyozta, hogy szigorú a hivatal jövő évi költségvetése, de szeretne "gondos gazda" lenni. Hozzátette: szűkösen, de biztosítható a KBH alaprendeltetésének ellátása. A tábornok szólt arról, hogy a KBH-nak minden külföldi misszióban van tisztje, akiknél alapkövetelmény a fizikai, a pszichikai és a katonai alkalmasságon túl az operatív szakmai ismeret és a nyelvismeret is. Mint mondta, feladatuk, hogy információkat derítsenek fel az esetleges ellenséges tevékenységekről, és jelentsék azt a misszió parancsnokának. Közölte: a hivatal rendelkezik a missziók eredményes végrehajtása érdekében a személyi, a tárgyi és a pénzügyi feltételekkel. Elmondta, hogy a hivatal jelenlegi létszáma 272. Terve az, hogy átcsoportosítással megerősíti a műveleti egységeket és közölte, hogy bizonyos vezetői szinteket is meg kíván szüntetni.

Tizenöt információ a romagyilkosságokról

Csampa Zsolt (Fidesz) kíváncsi volt Kovácsics Ferenc véleményére a sorozatgyilkosságokkal kapcsolatos, a rendőrség és a KBH közötti együttműködésre. A tábornok ennek kapcsán közölte, hogy 2008 novembere óta folyamatosan együttműködnek a rendőrséggel, 2009. január 15-től pedig ez még szervezettebb. A rendőrség részére írásos válaszokat adtak. Közölte azt is, hogy 15 olyan jellegű információt adtak át, "amelyre a KBH felderítési időszakban eredményesen vállalkozott." Mint mondta, kezdeményezte és törekszik arra, hogy újraszervezzék az együttműködést a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendőri szervezetek között. Egy hónappal ezelőtt találkoztak a titkosszolgálatok és a rendőrség vezetői, megbeszélték az együttműködés új elveit, és létrehoztak egy bizottságot, amely műveleti igazgatókból áll. Kidolgoztak egy olyan programot, amely alapján bizonyos bűncselekmények felderítése esetében az erőiket, eszközeiket, módszereiket egyesíthetik.

Kémet fogott

Kovácsics Imre kiemelte azt is, hogy nevéhez fűződik a rendszerváltás utáni Magyarország első és egyetlen egy kémügyének realizálása. A kémtevékenységet elvégző Szántó Rudolfot 14 évre ítélte a bíróság - ismertette.
Szekeres Imre honvédelmi miniszter a bizottsági meghallgatáson azt mondta a tábornokról, hogy jól képzett, felkészült és tapasztalt vezetőről van szó.

Hagyhatták volna a Fideszre

Csampa Zsolt megjegyezte, nem túl szerencsés az, hogy a miniszter a választások előtt nem sokkal kinevez valakit a hivatal élére. Mint mondta, a vezérőrnagy megbízott főigazgatóként végig tudta volna vinni feladatát, és a választások után a következő kormány eldönti, hogy a KBH-val és a főigazgatói hellyel hogyan kíván gondoskodni. Ennek kapcsán Szekeres Imre azt mondta, a titkosszolgálatok körül kialakult hangulat kapcsán fontosnak tartotta, hogy ne megbízott, hanem kinevezett főigazgatója legyen a KBH-nak. Ezért, mielőtt javaslatát megtette volna, a tárgyalt a parlamenti pártok elnökeivel és frakcióvezetőivel, akik egyetértettek vele. Hozzátette: minden parlamenti párt elnökével és frakcióvezetőjével konzultált erről, és politikai konszenzus alakult ki a javaslatáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.