"Gondolkodó embert csak gondolkodó emberek tudnak nevelni"

Mindennél fontosabb az egyetemi munkában a személyes tényező, az önálló kutatómunkában érlelt alkotó egyéniség - jelentette ki Klinghammer István államtitkár Debrecenben. Arról nem beszélt, hogy az egyetemeken akkor miért is kényszerítik leépítésre az alkotó egyéniségeket.

A minőségi felsőoktatás fontosságát hangsúlyozta a felsőoktatásért felelős államtitkár vasárnap a Debreceni Egyetem (DE) tanévnyitó szenátusi ülésén. Az egyetem tükrözi az oktatáspolitika minőségét - jelentette ki Klinghammer István, aki emlékeztetett arra, hogy a kormány elhatározása alapján a magyar felsőoktatásban tart az átalakulás: megújul a főiskolai és az egyetemi intézményhálózat.

Klinghammer István meggyőződésének adott hangot, hogy az egyetem olyan oktatási intézmény, amely elsősorban azáltal nevel, hogy tudományos műhely. Szerinte különbséget kell tenni a tudományra nevelés és a tudományon keresztül történő nevelés között. "Előbbi elsősorban egyetem utáni posztgraduális feladat, a doktori iskolák feladata, utóbbi azonban az egész egyetemé" - fűzte hozzá.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára az egyetemi autonómiáról a budapesti egyetem névadójának, a fizikus Eötvös Lorándnak a gondolatait idézve kijelentette: az együttes tudományos gondolkodás közösségi igényének szervezeti megnyilvánulása nem pusztán jog, hanem kötelesség. Felhívta a figyelmet arra, hogy "gondolkodó embert csak gondolkodó emberek tudnak nevelni, így mindennél fontosabb az egyetemi munkában a személyes tényező, az önálló kutatómunkában érlelt alkotó egyéniség".

Az autonómia gondolata egyben oktatási programot is jelöl - jegyezte meg Klinghammer István, kiemelve: az egyetem egyik legfontosabb oktatásszervezési feladata, hogy a felelős vezetés megtalálja "az oktatási kötöttség és a tanulási szabadság között a helyes egyensúlyt". Az államtitkár azt mondta: a Debreceni Egyetem országos jelentőségű intézmény, a hazai felsőoktatás egyik pillére, a hazai tudományosság és oktatás meghatározó műhelye.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere hozzátette: a legjobbnak kell lenni, ennél kisebb célt a Debreceni Egyetem sem tűzhet ki maga elé. Debrecen mindig "édes gyermekének tekintette" az egyetemet - mondta Kósa Lajos, hozzátéve, a városnak kulcsszerepe van abban, hogy az egyetem sikeres legyen. A politikus szerint folytatni kell az egyetemi integrációt, mert még mindig vannak párhuzamosságok. Példaként említette annak szükségességét, hogy "Debrecenben az egészségügyi ellátórendszer az egyetemmel legyen egységes szervezetben".

Szilvássy Zoltán, a DE rektora bejelentette: az új tanévben 8120 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait az intézményben. A rektor az új vezetés stratégiai céljai között említette, hogy a Debreceni Egyetem bejusson a világ 200 legjobb egyetemének elitklubjába.

Körösparti Péter, az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) ügyvivő elnöke utalt az év elején létrehozott felsőoktatási kerekasztalra, a fórumnak - mint mondta - amelynek "feltett szándéka a magyar felsőoktatás megreformálása". A cél olyan felsőoktatás megteremtése, amelyben tehetséges, elhivatott, a minőséggel elégedett hallgatók tanulnak - tette hozzá HÖOK ügyvivő elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.