'Fűháború' a szigeten

A KDNP azt hangoztatta, hogy fiataloknak nem drogokra, hanem stabil jövőképre van szükségük. Az SZDSZ szerint a kábítószer-stratégia részévé kell tenni, hogy a drogfogyasztókat ne terhelje büntetőjogi felelősség. Mindkét álláspont a Kendermag Egyesületnek, a kenderszármazékok legális hozzáférése érdekében szervezett vasárnapi demonstrációja kapcsán hangzott el.

A fiataloknak nem drogokra, hanem stabil jövőképre van szükségük - mondta Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője, az Ifjú Kereszténydemokrata Szövetség elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A kereszténydemokrata politikus erről a Kendermag Egyesületnek a kenderszármazékok szabályozott, legális hozzáférése érdekében szervezett demonstrációja kapcsán nyilatkozott újságíróknak az egyesület margitszigeti, kordonokkal körbe rendezvénye bejáratánál.

Rétvári Bence szerint az elmúlt hét év kormányzása oda vezetett, hogy a mai fiataloknak a legsúlyosabb problémája a létfenntartás, a munkavállalás, az életkezdés. Ebben a helyzetben a KDNP álláspontja szerint különösen veszélyes a kábítószerezést népszerűsítő, "veszélyeit relativizáló" rendezvény szervezése. Hangsúlyozta: a gazdasági válságban különösen fontos, hogy a krízishelyzetbe került fiatalok kétségbe esettségükben ne a drogokhoz nyúljanak.

A politikus arra szólította fel az egyesületet, hogy hagyjanak fel a fiatalok egészségét veszélyeztető rendezvények szervezésével. Emlékeztetett arra, hogy a KDNP azért utasítja el az egyesület droggal kapcsolatos álláspontját, mert a párt szerint a legfontosabb drogpolitikai eszköz a megelőzés. A kipróbálókat felvilágosítani kell, a függőket kezelni, a terjesztőket pedig szigorúan büntetni - mondta.

Fű=marihuana, Jézus is szívott?

A sajtótájékoztatón, miután a KDNP felállította transzparensét, több, a tüntetésen részt vevő fiatal egy több méteres, 60 milliárd forintos bankjegyet emelt a levegőbe, ezzel kinyilvánítva azon véleményüket, hogy az államnak ekkora haszna lehetne a drogok legalizálásából.Rétvári Bence többször is megszakította sajtótájékoztatóját, mert másik két tüntető "Fű=marihuána", illetve "Jézus is szívott" feliratú transzparensekkel takarták el a KDNP plakátját.

A Margitsziget északi csücskében tartott rendezvényt a rendőrség kordonnal vette körbe és több egyenruhás rendőr is felügyelte az eseményt. A "legalizációs piknikre" több száz fiatal gyűlt össze.

A Kendermag Egyesület a rendezvényével a Global Marijuana March nevű nemzetközi tüntetés-sorozathoz csatlakozott, amelyet évente tartanak a világ több száz városában, szinte ugyanabban az időben.

Milliárdokat hozna az államnak a "kendermag adó"

Az egyesület Bajnai Gordon miniszterelnökhöz címzett, az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében érvel, hogy az illegalitásban tartott kábítószerek piacán sok százmilliárdos forgalmat bonyolítanak bűnözői csoportok, míg ha az állam nem tiltaná, hanem racionálisan szabályozná a kenderszármazékok használatát, úgy becslésük szerint éves szinten 60 milliárd forintot jelenthetne az államnak az adókból befolyó, illetve az üldözésen megspórolt összeg.

Az SZDSZ a könnyűdrogok dekriminalizációjáról

Európai drogpolitikát sürget az SZDSZ, a párt meggyőződése szerint a kábítószer-stratégia részévé kell tenni, hogy a drogfogyasztókat ne terhelje büntetőjogi felelősség - hangsúlyozta Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke vasárnap az MTI-nek.

Az SZDSZ ügyvivője a könnyűdrogok fogyasztásának legalizálását követelő Kendermag Egyesület aznapi,  margitszigeti rendezvénye kapcsán nyilatkozott. Léderer András elmondta, hogy pártjuk programjában lassan egy évtizede szerepel a kábítószer-fogyasztás dekriminalizációja. Ennek szükségességére a szabad demokraták - az egyesület demonstrációja kapcsán - minden évben újra és újra felhívják a figyelmet - jegyezte meg.

Hozzátette, az idén ennek külön apropót ad, hogy a parlament hamarosan tárgyalja a jelenleg még előkészítés alatt álló kábítószer-stratégiát, amelynek a liberálisok szerint része kell hogy legyen a drogfogyasztás dekriminalizálása, e nélkül ugyanis még egyetlen elképzelés sem járt sikerrel.

Egy embert előállítottak a Kendermag Egyesület rendezvényén

Kábítószerrel való visszaélés miatt egy embert előállítottak a rendőrök a Kendermag Egyesület vasárnapi margitszigeti rendezvényén - közölte Papp Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az az esti órákban.

A fiatalembernél két tő vadkendert, a marihuána alapanyagául szolgáló növényt találtak a rendőrök - mondta Papp Judit, hozzátéve, hogy a rendezvény rendben zajlott, más rendőri intézkedésre kora estig nem került sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.