'Fenyegetően körvonalazódik a narancsszínű világ'

Szabó Zoltán szerint egyre fenyegetőbben körvonalazódik a "narancsszínű világ", vagyis az, hogy milyen lenne, ha a Fidesz kerülne hatalomra. Az MSZP képviselője szerdai sajtótájékoztatóján beszélt erről, ahol megismételte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök múlt heti felszólítását, amely úgy hangzott: "Demokraták, ébresztő!"

A szocialisták parlameni képviselője, Szabó Zoltán szerint a jobboldali kórus kirekesztő, gyűlöletkeltő hangokról szól. Ha a Fidesz kerülne hatalomra, "a melegeket börtönbe zárnák, az utcán könyveket égetnének, a nyilvánosság előtt pedig nem lehetne majd baloldali és liberális lapokat olvasni", ha ugyan maradnának ilyenek.

A politikus állításait egy - az általa "szennylapnak" nevezett Demokratában megjelent - publicisztikával támasztotta alá, amelyben a szerző kultúrrendőrség felállítását követeli. A lapban a publicista azt fogalmazta meg, hogy olyan három-négy fős kis házi kommandókat, irodalmi szabadcsapatokat indítana útjukra, amelyek átfésülnék a könyvtárakat, kilopkodnák, vagy megsemmisítenék azokat a könyveket, amelyek nem simulnak bele a világnézetükbe. A publicisztika szerzője példaként Konrád György, Esterházy Péter, Nádas Péter és Spiró György műveit említette.

A képviselő az újsággal kapcsolatban kijelentette: a hetente napvilágot látó "nyomdatermék" felelős szerkesztője az a Bencsik András, aki a Fidesz kulturális tagozatának tagja; a hetilapot a Fidesz jelentős anyagi támogatásával alapították meg, s annak előfizetésére a Fidesz elnöke is felszólított már. Egykori felhívását Orbán Viktor azóta sem vonta vissza, pedig a Demokrata mára kétségbe vonhatatlanul az újnyilas, kirekesztő eszmék legfőbb orgánuma lett.

Szabó Zoltán szerint az üldözés, a szabad gondolat, az alkotás, a szólásszabadság és demokrácia korlátozása mindig ilyen egyszerű aktussal kezdődött, mint például könyvek égetése,  aki Heinrich Heine azt mondta, akik könyvek égetésével kezdik, azok emberek égetésével fogják folytatni.

A Demokratában megjelent, vállalhatatlan gondolatok ma nem példa nélküliek, ezzel a kirekesztő, gyűlöletkeltő hanggal szól a kórus a jobboldalon Ékes Ilonától Wittner Márián át Molnár Oszkárig, a valaha jobb napokat látott Magyar Hírlaptól Bayer Zsolton át Bencsik Andrásig - szögezte le Szabó Zoltán. Hozzátéve: a jobboldal a határokat feszegeti, ez a cikk szervesen illeszkedik abba a logikai ívbe, amely a megkülönböztetésről, a kirekesztésről szól.

A szocialista politikus kitért arra is, Orbán Viktor, ahogy eddig is tette, most is hallgat - vagy azért, mert egyetért, vagy azért, mert a hatalomért még ezzel is kész megalkudni. Ezt az egyre fenyegetőbben, rémisztőbben körvonalazódó narancsszínű világot addig kell leleplezni, "amíg időben vagyunk és lehet ellene védekezni".

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök múlt heti kijelentését idézve Szabó Zoltán azt mondta: "Demokraták, ébresztő"! El a kezekkel a magyar kultúrától, a magyar irodalomtól! - tette hozzá. Mivel ez nem elsősorban az állam és a politika, hanem a társadalom önvédelmének a feladata, ezért az MSZP arra kéri az írókat, újságírókat, alkotó szövetségeket, kulturális közösségeket, szervezeteket, egyházakat, hogy "ne hagyják szó nélkül, ne engedjenek a szellem szabadságából, ne engedjék, hogy ezek a gondolatok lábra kapjanak, megjelenjenek a közbeszédben, és újra pusztításhoz vezessenek az országban". Elég volt! - zárta sajtótájékoztatóját Szabó Zoltán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.