'Felelős cég ne hirdessen a Magyar Hírlapban'

Ha egy cég kirekesztő megnyilvánulásokat propagáló sajtótermékben jelentet meg hirdetést, finanszírozza ezen eszmék terjesztését is – véli kéttucatnyi civil egyesület, ezért a vállalkozásokat arra kérik, ne reklámozzák termékeiket a Magyar Hírlapban.

Ne reklámozzák termékeiket a Magyar Hírlapban, amíg a szerkesztőség a leghatározottabban el nem ítéli Bayer Zsolt cigányozó írását – erre hívja fel kéttucatnyi civil szervezet azokat a cégeket, amelyek a napilapban hirdetnek. A tiltakozók között van egyebek mellett az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, az Európai Roma Jogok Központja, a Háttér Társaság a Melegekért, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért.

A levél aláírói 15 céget kerestek meg kérésükkel, köztük olyan multinacionális óriásvállalatok magyarországi társaságait, mint a Vodafone, a Magyar Telekom, a FedEx, az Ikea, a Procter and Gamble, az Erste, a Sodexo, a CIB Bank és a GDF Suez. A címzettek között található a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a MÁV, az OTP és a Magyar Posta is. Ezek mindegyikének van valamilyen, a társadalmi felelősségre és az esélyegyenlőségre vonatkozó vállalása.

Az elsősorban a jogvédelem, a közösségépítés területén és a szociális szakmában dolgozó szervezetek szerint Bayer Zsolt január 5-i cikke "etnikai származás alapján bélyegzi és alázza meg honfitársainkat, nevez magyar állampolgárokat állatnak, és hív fel eltüntetésükre. A cikk súlyosan kirekesztő, megbélyegző és hazug."

A civilek élesen bírálják, hogy a lap tulajdonosa és főszerkesztője Bayer melletti kiállásra szólították fel olvasóikat. "Azaz a Magyar Hírlap láthatóan támogatja a gyűlölködést és egyetért a rasszizmussal" - fogalmaznak a tiltakozók.

Úgy vélik, ha egy cég szélsőségesen kirekesztő megnyilvánulásokat propagáló sajtótermékben jelentet meg hirdetést, finanszírozza ezen eszmék terjesztését. Ez összeegyeztethetetlen az állami és az olyan magánvállalatok társadalmi szerepvállalásával egyaránt, amelyek elkötelezettek egy nyitott, toleráns, az emberi egyenlőséget és méltóságot tiszteletben tartó társadalom mellett.

Ezért a civilek arra kérik a cégvezetőket, járjanak elöl jó példával, és fontolják meg, hogy addig nem tesznek közzé hirdetést a Magyar Hírlapban, amíg annak szerkesztősége a leghatározottabban el nem ítéli Bayer Zsolt írását, valamint amíg a lap mentes nem lesz a rasszista, antiszemita és homofób beszédtől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.