'Ez akár halálos veszélyt is jelenthet az Orbán-kormánynak'

A második Orbán-kormány sikere alapvetően azon múlik, meg tudja-e változtatni az emberek fejében az életkörülményekről kialakult képet - véli Török Gábor politikai elemző. Szerinte a mindenáron elkerülendő megszorítások miatt, és nem "kurucoskodásból" próbált keményen tárgyalni a kormány az EU-val és az IMF-fel.

"Világosan látszik, hogy ezen ciklus sikere alapvetően nem a nyilatkozatok kifüggesztésén, a zsákmányelv alkalmazásán vagy a szimbolikus politika egyéb elemein múlik, hanem azon, hogy képes lesz-e ez a kormány érdemben változtatni az emberek fejében az életkörülményekről kialakult képen" - írja legfrissebb blogbejegyzésében Török Gábor politikai elemző, annak kapcsán, hogy a hétvégén megszakadtak a tárgyalások a magyar kormány és az IMF, valamint az EU delegációja között.

Az elemző úgy véli, "a kimondott vagy csak sugallt ígéretek forognak most kockán, azaz a politikai teljesítmény; feltételezem, hogy elsősorban ezért és nem kurucoskodásból próbál meg a kormány keményen tárgyalni az ország finanszírozásában lényegi szerepet játszó partnerekkel. A forradalmi retorikát alkalmazó, a korábbi évtizedek politikájával gyökeres szakítást ígérő kabinet számára jelenleg vállalhatatlan lenne minden olyan intézkedés, amely akárhány másik pont mellé téve is egyértelműen ugyanolyan megszorításnak tűnne, mint a korábbi kormányoké. Egy ilyen döntésnek a politikai ára - ezt a 2006-os példa világosan megmutatta - végső soron a hitelesség elvesztése lehetne."

Török Gábor szerint a megoldás ebben a helyzetben - s ez okozhatja a legnagyobb fejtörést - nem lehet csupán politikai: a kormány ugyanis a megállapodás elmaradása esetén kénytelen számolni azokkal a gazdasági kockázatokkal, amelyek egy megszorító csomag bevezetésénél is nagyobb politikai károkat okozhatnak. A borotvaélen táncoló kabinetnek olyan ellenfelekkel kell megküzdenie, akiknek a viselkedésére a klasszikus politikai eszközök nem vagy csak alig gyakorolnak befolyást.

"Nem állítom, hogy mindezt ne lehetne jól csinálni, s ma még az sem világos, hogy a kormány tárgyalási stratégiája és gazdasági lépései mögött nem húzódik-e meg valamilyen nagyobb szabású, a siker reményét kínáló koncepció. Egyelőre azonban a veszélyek dominálnak: s ezek már nem csak múló epizódok, hanem akár halálosak is lehetnek" - olvasható a blogban.

Török Gábor politológus
Török Gábor politológus
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.