'Európa vezető újfasisztája': visszavonták Morvai meghívását

Tiltakozások hatására visszavonták Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti vezető képviselőjének meghívását egy londoni konferenciára, amelyet a palesztinok jogainak támogatására rendeznek - írta a The Observer.

A legnagyobb baloldali vasárnapi brit lap értesülése szerint a magyar politikus a Palesztin Visszatérés Központja (Palestinian Return Centre, PRC) nevű, Londonban bejegyzett szervezet rendezvényén tartott volna előadást. A Palestinian Return Centre honlapján olvasható tájékoztató szerint a konferenciát december 7-én rendezik Londonban, abból az alkalomból, hogy hatvan éve kezdte meg tevékenységét a palesztin menekültek segélyezésével foglalkozó ENSZ-hivatal, az UNRWA.

A The Observer írása szerint azonban a konferencián felszólaló több más politikus "rémülettel értesült" a magyar európai parlamenti képviselő hátteréről. Neil Gerrard, a kormányzó brit Munkáspárt egyik alsóházi törvényhozója lemondta részvételét. Jennifer Louise Tonge bárónő, a Liberális Demokraták felsőházi képviselője, Clare Short egykori munkáspárti kabinettag, jelenleg független alsóházi képviselő, sőt Daud Abdullah, a Brit Muszlim Tanács főtitkár-helyettese is - akik mind beszédet mondanak a rendezvényen - aggályosnak tartja Morvai Krisztina szerepét a Jobbikban - áll a brit lap cikkében.

A Gázai övezetben élők jogaiért küzdő európai kampányszervezet - European Campaign to End the Siege of Gaza - szóvivője a The Observernek megerősítette, hogy a tiltakozások nyomán visszavonták Morvai Krisztina meghívását. A decemberi londoni konferenciát e kampánycsoport támogatásával rendezik.

A magyar politikus meghívásának lemondását a brit lap szerint üdvözölték a Brit Nemzeti Párt (BNP) - a legnagyobb brit szélsőjobboldali erő - bírálói, akik aggodalmuknak adtak hangot a BNP és a Jobbik kibontakozó kapcsolatai miatt. A The Observer megemlíti, hogy a két párt - más szélsőjobb csoportokkal együtt - szövetséget hoz létre az Európai Parlamentben. Nick Griffin, a BNP elnöke tavaly felszólalt a Jobbik egy nagygyűlésén, és a magyar párt több vezető tisztviselőjével is találkozott - áll a cikkben. Griffin a Jobbik tavalyi október 23-ai gyűlésén vett részt Budapesten.

A BNP ellen kampányoló egyik brit szervezet, a Nothing British vezetője, James Bethell "Európa egyik vezető újfasisztájának", Nick Griffin politikai szövetsége egyik vezető tagjának és "egy visszataszító párt európai parlamenti képviselőjének" nevezte Morvai Krisztinát. A szervezet neve - magyarul "Semmi brit" - a csoport honlapján olvasható meghatározás szerint arra utal, hogy a Brit Nemzeti Pártban "semmi brit nincs".

A The Observer kommentárja szerint a Jobbikot heves bírálatokkal illetik, amiért "támogatóinak némelyike ellentmondásos nézetek vall a melegekről és a zsidókról". A párt legellentmondásosabb vonása azonban a magyar cigánysággal szembeni hozzáállása. Az idei EP-választások során a párt a roma népességet tette felelőssé a magyarországi életszínvonal hanyatlásáért, honlapján pedig az olvasható, hogy "a választóknak bőven elegük van a cigánybűnözésből" - áll a brit lap írásában.

A The Observer szerint a Jobbik által támogatott Magyar Gárda egyenruháján látható piros-fehér csíkos jelkép egy változatát a nyilasok használták, és Morvai Krisztináról is készültek fényképek, amint a betiltott milícia uniformisát viseli. A lap felidézi, hogy Gyurcsány Ferenc előző miniszterelnök "Magyarország szégyenének" nevezte a Magyar Gárdát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.