'Elküldtük tüntetni Rogánt, de ne vegyétek komolyan'

Kuncze Gábor szerint a Fidesz kódolt nyelven szól a Jobbiktól elhódítható választókhoz, amivel folytonosan legitimálja a rasszista, antiszemita érzelmeket. Mint írja, zsidózás az idegenszívűzés és a bankárkormányozás is.

Kuncze Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnöke nyilatkozatot adott ki a holnapra Budapestre szervezett antirasszista tüntetéssel kapcsolatban. Mint a közleményben olvasható, "a Jobbiknak a zsidók listázását követelő felszólalása a parlamentben nem érhetett senkit váratlanul. A rasszista, antiszemita nézeteket valló szavazókért folyó versenyben egyre szélsőségesebb és radikálisabb nyelven kell megszólalniuk, javaslatokkal előállniuk. Hiszen a Fidesz az állami politika rangjára emelt Horthy-kultusszal, az annak minden szégyenét vállaló rituáléival és kódolt nyelvével ott nyomul mögöttük".

Kuncze Gábor így fogalmaz: "a Fidesz ugyan se nem rasszista, se nem antiszemita, csak gátlástalanul az »egy a zászló, egy a tábor« alá akarja vonni immáron egy évtizede az efféle nézeteket vallókat. Őrlődik az uniós értékközösség és a Jobbiktól elhódítható rasszista választóközösség között. Ezért kódolt nyelven szól hozzájuk, amivel folytonosan legitimálja a rasszista, antiszemita érzelmeket, s növeli a nyíltan e nézeteket vállalók
táborát. Ez a Fidesz megbocsáthatatlan történelmi bűne. Mert: az idegenszívűzés is zsidózás, a bankárkormányozás is zsidózás, Nyirő állami celebekkel történő újratemetési kísérlete is zsidózás, Nyírő, Tormay és Wass NAT-ba emelése is zsidózás, az államilag támogatott Horthy-kultusz is zsidózás. Mert a szavak valódi jelentését történeti használatuk adja. Adott esetben a hallgatás is beszédes. A miniszterelnök hallgatása kódolt üzenet, pávatánc: elküldtük tüntetni Rogánt, de ne vegyétek komolyan".

A Szabadelvű Polgári Egyesület elnökének nyilatkozata így zárul: egyesületük "mindezek ellenére arra kéri szimpatizánsait és minden jóérzésű magyar polgárt, hogy vegyenek részt a vasárnapi tiltakozó gyűlésen, és adjanak hangot annak, hogy nem tűrik sem a nyílt, sem pedig a kódolt antiszemita, rasszista, neonáci beszédet".

Mint beszámoltunk róla, a jobbikos Gyöngyösi Márton hétfői kijelentése ellen szervezett vasárnapi tüntetésen föllép Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Bajnai Gordon volt miniszterelnök. A délután háromkor kezdődő tüntetést a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány kezdeményezte.

* * *

Az üggyel kapcsolatban ma sajtóközleményt adott ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is. A jogvédő szervezet szerint az Országgyűlésben a magyar zsidó képviselők összeírására vonatkozó felszólalásra nem a büntetés a megfelelő reakció. A parlamenti beszéd szankcionálása sem az előítéleteket nem csökkenti, sem a demokratikus és toleráns közbeszéd elterjedését nem mozdítja elő. Hatásai ezekkel éppen ellentétesek.

A TASZ szerint az antiszemita beszéd aljas és ostoba dolog. Szégyen, hogy egy parlamenti képviselő ilyesmire ragadtatta magát. Szégyen azonban az is, hogy mondandóját zavartalanul befejezhette, hogy képviselőtársai nem hurrogták le. A jogvédő szervezet úgy látja: a szólással okozott sérelmek orvoslására és megelőzésére csak a legritkább esetekben megfelelő válasz a büntetés. Az uszítás esetén a tilalom indokolt, csakhogy jelen esetben nem uszítás történt. Az elfogadhatatlan és antidemokratikus véleményekkel szemben az elutasítás azonnali és határozott kinyilvánítása a megfelelő eszköz – ennél egyszerűbb és hatékonyabb reakció, és a parlamentnél alkalmasabb fórum erre nincs. Így lehet egyértelművé tenni a választópolgárok számára, hogy melyik párt milyen értékrendet vall, mennyire fontos a kirekesztés, az előítélet, az antiszemitizmus, a rasszizmus, a homofóbia elleni harc.

A TASZ szerint a Jobbik antiszemita, rasszista, homofób párt, ez nem most derült ki, csak ismételten nyilvánvalóvá vált. Szomorú, hogy a parlamentben ülnek a képviselői, de szabad választásokon kerültek oda, jelenlétük nem újdonság. A demokraták felháborodása érthető, de a Jobbik antiszemitizmusa senkit sem érhetett váratlanul, a párt betiltásának követelése pedig maga is antidemokratikus igény. Ez a mostani antiszemita beszéd nem indokolja a parlamenti szólás lehetőségének további korlátozását. A megoldás nem a parlamenti vita lehetőségének ülésvezetési eszközökkel való szűkítése, hanem az ilyen beszédre adott, a demokratikus értékeket egyértelműen megjelenítő reakció.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.