Új lakástámogatás: előny a nagycsaládosoknál

Ahány gyerek, annyi százalékkal több kamattámogatást kapnak a nagycsaládosok az új lakástámogatási rendszerben, amely októberben lép életbe.

Döntött a kormány az októbertől bevezetendő új lakástámogatási rendszerről. A program a fiatalok otthonteremtését kívánja elősegíteni. Az új támogatási formát 35 év alattiak vehetik igénybe új lakás építéséhez, vásárlásához, illetve meglévő otthonuk bővítéséhez, korszerűsítéséhez. Az állampapír referenciahozamához kötött kamattámogatás mértéke az előző verzióban szereplő 30-20 százalékról új lakás vásárlása esetén 50 százalékra, korszerűsítésnél 40 százalékra emelkedett. Az még kérdéses, hogy a támogatást a minimum kamatszinthez kötik-e.

Új elem a gyermekeket nevelő családok kedvezménye. Az első két gyermek után plusz 2, a harmadik után 3, míg a negyedik után további 4 - vagyis utóbbiak összesen 9 - százalékkal nagyobb kamattámogatást kapnak majd, ráadásul a nagycsaládosok 45 éves korig igényelhetnék a kamattámogatást. A javaslatot támogatja a kabinet, de végleges elfogadása előtt a Pénzügyminisztérium még további számításokat végez. Egyelőre kérdéses, hogy e kamattámogatás mellett megmarad-e a hitelintézeteknek nyújtott jelzáloglevél-alapú kamattámogatás intézménye.

A plusz százalékokért cserébe jelentősen csökkent a támogatandó ingatlanok értékhatára. Budapesten és a megyei jogú városokban az eredeti 30 millió forint helyett 25 millió forintban, míg az ország egyéb településein húszmillióban határozták meg az állami támogatással megvehető otthonok legfelső árát. A hitel összege a fentiekhez igazodva 12,5, illetve 10 millió forintra csökken.

Az új rendszer évi 2,5-3 milliárd forintba kerül. Július elsejétől viszont megszűnik a 2001-ben bevezetett lakástámogatási rendszer, beleértve a hitelekhez kapcsolódó kamattámogatást és a lakásépítési- vásárlási kedvezményt, vagyis a szocpolt is. (A pályázatok útján működtetett támogatási formák, mint például a panelprogram, úgy tűnik, megmarad.)

Ide tartozik, hogy a KSH tegnap napvilágot látott jelentése szerint az építőipari termelés az év első négy hónapjában 5,7 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A kormány az intézkedésektől az ingatlanpiaci folyamatok kedvező irányú elmozdulását reméli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.