'Durva és fájdalmas intézkedések jönnek'

Pokoli nehéz évre számíthat Budapest a város készülő idei költségvetése alapján; egyre kevesebb pénzt kap vissza a főváros az államkasszából, a válság miatt elapadnak az adóbevételek. Durva és fájdalmas intézkedések jönnek.

Pokoli nehéz év lesz az idei a fővárosi önkormányzatnak. A készülő Gyurcsány-csomag hatásait egyelőre még elemzik a városházán, az viszont már most bizonyos, hogy az államkasszából érkező pénzek a tavalyihoz képest 2,5 százalékkal csökkennek. Alig hatmilliárd forintot kap Budapest a fővárosiak által befizetett személyijövedelemadó-bevételből, és az állami normatívák is csökkennek – mondta lapunknak Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) gazdasági főpolgármester-helyettes.

A gazdasági válság hatására mintegy két százalékkal esnek vissza az iparűzésiadó-bevételek, és csökkennek a turisztikai bevételek is.

Új kockázatokat is hoz a válság, ezeket próbáljuk kezelni. Durva és fájdalmas intézkedések lesznek – fogalmazott a főpolgármester-helyettes. Tartalékot képeznek a Főpolgármesteri Hivatalban, valamint a fővárosi fenntartású intézményeknél, a működési kiadások öt százalékára kiterjedően.

A főváros adósságállománya jelenleg mintegy 160 milliárd forint, és nagyrészt euróalapú hitelekből áll. A forint gyengülése és az árfolyam-változás a városházára is nagy hatással van; az árfolyam-kockázat kezelésére külön, félmilliárdos tartalékot képeznek, amelyet mihamarabb kétmilliárd forintra növelnének.

A főváros gazdálkodása szempontjából a több mint 80 milliárdos adósságállománnyal rendelkező BKV jelenti az egyik legnagyobb kockázatot. A közlekedési vállalat zavartalan működése biztosított, de a cég a főpolgármester-helyettes szerint „a főváros beteg embere”. Ikvai reméli, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalások eredményeként tavaszra a kabinet támogatást tud adni a cégnek, azt regionális szolgáltatóként elismerve.

Idén bizonyosan nem lesz bevétele a városnak a Főgáz eladásából, így 32 milliárd forintos áthidaló kölcsön felvételére kényszerül az önkormányzat. A pénz azért kell, hogy idén és jövőre meglegyen az önrészt az EU által támogatott beruházásokra.

Az idei budapesti büdzsé 531 milliárdos főösszegű, a pénz 53 százaléka működési, 43 százaléka beruházási célt szolgál, 3,6 százalék a tőketörlesztés aránya. "Ez a pozíciók őrzésének az éve lesz. A fővárosban eddig ér a takaró, eddig lehet nyújtózkodni, aki hosszabbat akar, annak ki fog lógni a lába és megfázik." – jegyezte meg Ikvai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.