'Deutsch Tamás alkalmazta először a Zuschlag-modellt'

Újabb dokumentumok igazolják, hogy a Zuschlag-modellt még a Fidesz találta ki és Deutsch Tamás egykori sportminiszter alkalmazta elsőként. Ezt Budai Bernadett, az MSZP szóvivője mondta szerdán

A stop.hu birtokába került levél szerint Deutsch Tamás miniszterként felülbírált egy támogatásokkal kapcsolatos szakmai döntést. A fideszes politikus a levélben leszögezi, hogy az előterjesztés csak a módosításokkal együtt képezi a pályázati forduló döntését.

A portál felhívja a figyelmet arra, hogy Deutsch Tamás a dokumentumban arról nem ír, miért dönt a változtatás mellett. A levél keltezése 2002. május 23., címzettje pedig Földi László, a Mobilitás Nemzetközi Igazgatóság illetékese.

A Népszabadság szerint dokumentumok bizonyítják, hogy már a Fidesz kormányzása idején kapott állami támogatásokat a Zuschlag-per harmadrendű vádlottja, Katus Ferenc volt szocialista politikus egyesülete. Katus Ferenc volt az elnöke a Hoppá Egyesületnek, és ő alapította a Holnap Városért Egyesületet.

Budai Bernadett a stop.hu cikke kapcsán újból megismételte múlt heti felvetését: miközben a Fidesz már most, fél évvel a választások előtt gyakran arra szólítja fel a Bajnai-kormányt, hogy ne hozzon érdemi döntéseket, addig Deutsch Tamás még 2002. május 23-án, négy nappal az új kormány megalakulása előtt is hozott politikai döntést támogatási összegről.

Bebizonyosodott, hogy a Fidesz is támogatta a Zuschlag-per harmadrendű vádoltját - értékelte az MSZP szóvivője a Népszabadság írása kapcsán.

A cikkekkel összefüggésben Budai Bernadett az kérdezte: igaz-e, hogy a Fidesz kormányzása idején Katus Ferenc elnökölte Hoppá Egyesület kilencszer kapott támogatást a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumtól 150 ezer és 1,5 millió forint közötti értékben; miért hozott pénzügyi jellegű döntéseket Deutsch Tamás miniszterként az elvesztett választások után, az új kormány megalakulása előtt négy nappal?

Az MSZP egy hete várja a választ arra, hogy Deutsch Tamás miért nem mondott el mindent a Zuschlag-üggyel kapcsolatban ügyészségi meghallgatásán - hangsúlyozta Budai Bernadett.

Az MSZP szóvivője múlt csütörtökön állította először, hogy a Zuschlag-ügy kapcsán elhíresült kézi vezérléses pénzosztást még a Fidesz találta ki, és Deutsch Tamás egykori sportminiszter alkalmazta elsőként; akkor is egy, a Népszabadságban közzétett, Deutsch Tamás 2002 áprilisában, sportminiszterként írt levelére hivatkozott. A fideszes politikus a Mobilitás Nemzetközi Igazgatóság illetékesének küldött levelében azt írta, egyes pályázatok esetében módosította a szakmai előterjesztést, ügyészségi tanúkihallgatásán viszont azt állította, "soha nem fordult elő, hogy a szakmai javaslattól eltérő döntést hoztam volna".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.