'De facto újrakötné a koalíciót az SZDSZ az MSZP-vel'

Nagy Béla, a távozóban lévő Békés megyei SZDSZ-elnök szerint a párt megyei szervezeteinek 50-60 százaléka az előre hozott választást támogatja. Úgy látja: Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölti támogatása gyakorlatilag koalíciót jelent, akkor viszont az alapszabályt követve nem az SZDSZ országos tanácsa, hanem a küldöttgyűlés jogosult dönteni.

Telefonos konferenciabeszélgetést folytatott vasárnap délután Fodor Gábor pártelnök az SZDSZ megyei elnökeivel Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségének támogatásáról. Nagy Béla, Medgyesegyháza polgármestere, az SZDSZ Békés megyei választmányának már tavaly lemondott, de utódja megválasztásáig ügyvezetőként még dolgozó elnöke is részt vett ebben a beszélgetésben. Szerinte akkor a megyei elnökök 50-60 százaléka elutasította, hogy az SZDSZ Bajnait támogassa, ehelyett az előre hozott választások mellett foglaltak állást.

A Békés megyei választmány tagjai, köztük volt országgyűlési képviselők, egyben leendő képviselőjelöltek vasárnap délután összegyűltek és politikai megbeszélést tartottak, ahol elhatározták: írásban is kérik, hogy a döntés előtt hívják össze az országos tanácsot. A levélben figyelmeztették Fodor Gábort: Bajnai nem felel meg az SZDSZ által állított kritériumoknak, hogy ne a jelenlegi kormány tagja és ne pártelkötelezett legyen, hanem független, nemzetközileg elismert személyiség.

- Ha a magunk által felállított szabályokat is folyton megszegjük, akkor az SZDSZ még megmaradt hitelessége is elolvad - fogalmazott kérdésünkre Nagy Béla, és emlékeztetett rá: ő a tavaly év végi költségvetési vita idején emiatt mondott le megyei elnöki tisztségéről. Előre, írásban jelezték a pártelnöknek: nem értenek egyet azzal, hogy egy ellenzéki párt támogasson egy olyan költségvetést, amelyben a sarokszámok már akkor sem feleltek meg a tényeknek, amikor az országgyűlés elé került. Amikor az SZDSZ-frakció mégis egyhangúlag megszavazta a költségvetést, Nagy Béla lemondott megyei elnöki posztjáról, de mivel még nem választották meg az utódját, ezért ügyvezetőként ellátja feladatait.

Az ügyvivő testület most vasárnap este is elutasította a Békés megyeiek javaslatát, amelyben indítványozták: az SZDSZ ne támogassa Bajnai Gordont. Nem a jelölt felkészültségével volt gondjuk, hanem a politikai helyzetre hivatkoztak: aki maga is évekig kísérletezgetett a kormány tagjaként, annak válságkezelő kormányfőként sem lesz elég hitele. A Békés megyei liberálisok különösen zokon vették, hogy Lakos Imre ügyvivő lekicsinylő megjegyzést tett rájuk, mondván: mennyi szavazatot hozhatnak ezek?

- Nem Lakos megjegyzése esett igazán rosszul, hanem az, hogy senki sem utasította rendre: egy demokratikus párt nem kft, ahol a tulajdonrész dönti el, kinek mekkora szava van - mondta Nagy Béla, aki ezt követően a pártból való kilépését is kilátásba helyezte, mint ahogyan Diós Zsolt, az SZDSZ Békés megyei választmányának alelnöke már visszaadta a tagkönyvét.

- Fodor Gábor véleményével szemben mi úgy gondoljuk: de facto újrakötné a koalíciót az SZDSZ az MSZP-vel, ha Bajnai Gordon előzetesen meghatározott feltételei mentén támogatnánk a kormányt, még akkor is, ha nem küldenénk minisztereket a kormányba - mondta Nagy Béla. - Koalíciókötéshez pedig a párt belső szabályzata szerint még az országos tanács döntése sem elegendő, hanem csak a küldöttgyűlésnek van joga dönteni. Úgy látjuk, az EP-választás eredményét az elmúlt évek történései, továbbá a súlyos és megoldatlan gazdasági válság meghatározóan fogják befolyásolni. Önmagában az legalább 2-3 százalékkal növelné az esélyeinket, ha az előre hozott választás oldalára állnánk.

Nagy Béla úgy véli: az SZDSZ-ben nem dőlt el véglegesen Bajnai támogatása. Az országos tanács ülésén ütköztetni kell a kialakult álláspontokat, köztük azt, hogy valójában koalíciókötés készül, amelyről az országos küldöttgyűlésnek kell döntenie. De ha folytatódik a párt hitelvesztése, a még megmaradt tagok jelentős része távozik a pártból: felhagynak a politizálással, vagy csatlakoznak más pártokhoz.

Fodor Gábor kedden visszautasította Nagy Béla verzióját, miszerint új koalíciós megállapodásról van szó. Bővebben itt olvashat >>

Nagy Béla
Nagy Béla
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.