'Csak' 210 embert bocsátanak el

Az eredetileg tervezettnél negyvennel kevesebb embert rúgnak ki a közmédiából.

Az eredeti tervekhez képest mintegy negyvennel kevesebb munkavállaló munkaviszonyát szünteti meg a Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a csoportos létszámleépítés során – közölte az intézmény sajtóirodája kedden. A közlemény szerint az MTVA vezetősége és a Központi Üzemi Tanács (KÜT) nem tudott megállapodni a konzultációt lezáró megállapodás részleteiben a csoportos létszámcsökkentésről folytatott tárgyalássorozat hétfői, utolsó ülésén. Mint írták, a munkáltató kedd délig nyitott volt arra, hogy tovább egyeztessen a megállapodás tervezetéről, de a munkavállalói érdekképviselet nem élt a lehetőséggel. Az MTVA a törvényi feltételek betartásával tett javaslatot a csoportos létszámleépítés kapcsán, a KÜT azonban elutasította azt – tudatta a sajtóiroda, hozzátéve, hogy ezt sajnálattal vették tudomásul. Közölték azt is: az eredeti tervekhez képest mintegy negyven fővel kevesebb munkavállalónak szüntetik meg a munkaviszonyát. Ez azt jelenti, hogy hozzávetőleg 210 fő elbocsátása várható, az MTVA vezetése eredetileg 250 dolgozó leépítését tervezte.

A munkáltató ismertette, hogy a megállapodástervezetben mintegy százmillió forint nagyságrendű enyhítő intézkedések végrehajtását javasolták a KÜT-nek. Ennek fő elemei között szerepelt, hogy a csoportos létszámcsökkentésben érintett munkavállalók, közös megegyezéses munkaviszony-megszüntetés esetén – a munkaviszonyra vonatkozó szabályokban foglaltakon túl – további egyhavi távolléti díjat kapnak, amennyiben bruttó háromszázezer forint vagy az alatti keresettel rendelkeznek. Ugyanez vonatkozott volna azokra az 55 év feletti, illetve 51 és 54 év közötti munkavállalókra, akik nem tudnák igénybe venni bármely nyugdíjazási formát; valamint azokra az 50 éves vagy fiatalabb munkavállalókra, akik három vagy több gyermeket nevelnek, továbbá a munkáltatóval, illetve jogelődjével legalább 15 éves folyamatos munkaviszonyban állnak.

A dokumentum szerint további intézkedések nélkül kedvezőtlenebb helyzetbe kerülő munkavállalók esetében – a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén – a munkáltató vállalja, hogy a munkaviszony megszüntetésének időpontját az érintetteknek kedvező időponthoz igazítja. Az MTVA azt is jelezte: sikeres megállapodás esetén létrehozott volna egy segélyezési alapot 2013. január végétől 18 millió forint induló tőkével, az érintett munkavállalók szociális rászorultsági, illetve elhelyezkedést támogató segélyezésére.

Már hétfőn nyilvánvalóvá vált, hogy megállapodás nélkül zárul a közmédiát érintő csoportos létszámleépítésről folytatott tárgyalássorozat az MTVA és a központi üzemi tanács között. Az üzemi tanács azért nem írta alá a megállapodást, mert álláspontja szerint a munkáltató a több mint 15 napig tartó tárgyalássorozat végére sem tudta meggyőzni a testületet a csoportos létszámleépítés ilyen arányú szükségességéről. Sem a szervezeti átalakításokról, sem a gazdálkodást érintő kérdésekre nem kaptak olyan konkrét adatokat, amelyek igazolnák, hogy miért kell csaknem kétszázötven szakembernek elveszteni a munkáját. Nem sikerült elérni a csoportos létszámleépítésben érintettek számának jelentős csökkentését, az intézkedés negatív hatásainak jelentős enyhítését. Az üzemi tanács a csoportos létszámleépítés mértékét indokolatlannak és túlzónak tartja, elutasítja azt.

Közben a közmédiában dolgozó szakszervezetek egy része hajlik a sztrájkbizottság megalakítására. Erről várhatóan még kedden döntés születik. A törvény alapján ha bejelentik a sztrájkbizottság megalakítását, akkor az MTVA vezetésének maximum hét napig tárgyalnia kell a szakszervezetekkel, addig nem kezdődhet meg a csoportos leépítés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.