'Bűnös nézet antifasisztának lenni'

Közös fellépést szorgalmazott a szélsőjobboldal megerősödése ellen Hanti Vilmos elnök a MEASZ - Összefogás a Demokráciáért küldöttgyűlésén. Szerinte a köztéri antifasiszta szobrok száműzésével azt üzenték: bűnös nézet antifasisztának lenni.

Minden demokratikus párt érdeke, hogy fogjanak össze annak érdekében: minél kevesebb szélsőjobboldali képviselő jusson be a  jövő évi választásokon a törvényhozásba - mondta Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Anifasiszták Szövetsége (MEASZ) - Összefogás a Demokráciáért szerdai küldöttgyűlésén.

Szerinte a rendszerváltás után az egymást követő kormányzatok "nem kezelték megfelelően" az antifasizmus ügyét: máig nem nyílhatott meg a hazai ellenállás történetét feldolgozó múzeum, a felnövekvő nemzedékeknek "nem tudtuk a demokrácia élményét, ízét kellően bemutatni" - sorolta.

Hanti  Vilmos szerint azzal, hogy a kilencvenes évek elején sorra tűntek el a Kádár-rendszerben felállított szobrok között az antifasiszta emlékek is az ország köztereiről, azt üzenték az embereknek, hogy "bűnös nézet antifasisztának lenni". Az 1945-ben létrejött  MEASZ tavaly vette fel most használt elnevezését, amelynek - mint a tanácskozáson elhangzott - 2950 tagja van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.