'Bekövetkezett a magyar egészségügy csődje'

Az egészségügyben bekövetkezett csőd immár alapjaiban veszélyezteti az emberek ellátását - áll az orvoskamara közleményében. A köztestület felszólítja a kormányt: dolgozzon ki egy érvényes, a társadalom számára elfogadható egészségpolitikát, s teremtsen elegendő forrást a biztonságos betegellátáshoz.

"A Magyar Orvosi Kamara az elmúlt évek helytelen kormányzati döntéseinek egyenes következményeként tényként tekint az egészségügy területén kialakult csődre, amely a magyar emberek ellátását immár alapjaiban veszélyezteti"- áll a MOK közleményében. Ebben leszögezik, az következett be, amire hosszú évek óta számos esetben - tényekkel alátámasztva, hitelesen - hívták fel az érintettek és az egész társadalom figyelmét, hasztalanul.

A kamara a jelenleg folyó tárgyalásokról csak a sajtóból értesült. A leendő finanszírozásról, annak mértékéről és technikájáról semmiféle hivatalos információval nem rendelkezik. Tárgyalófélnek sem a döntéshozók, sem az érintett szakmai szervezetek nem kérték, véleménye kifejtésére módot nem kapott. Ennek ellenére - a hírek alapján érzékelve a kialakult feszültséget - a MOK felszólítja a kormányt, annak érdekében tevékenykedjen, hogy Magyarországnak legyen végre érvényes, és a társadalom számára elfogadható egészségpolitikája, annak alapján pedig teremtsen elegendő forrást a biztonságos betegellátáshoz. "Vessen véget a mindent eluraló, fiskális szemlélet vezérelte, az embert, a humánumot háttérbe szorító magatartásával".

A Magyar Orvosi Kamara abban érdekelt, hogy mindez megfelelő körben történő tárgyalások útján jöjjön létre, ahol a "köztestületünk sok tízezer gyógyító orvost képvisel, érdekeiket, és ezen keresztül a betegek érdekét is kívánja védeni". Ezért a MOK elvárja, hogy a jövőben teljes körű hivatalos tájékoztatást kapjon, és véleményét a  törvényben biztosított jogát gyakorolva alakíthassa ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.