'Bejelentők' akcióban: Tízmilliárdok folytak el az MVM-től?

Különösen jelentős, több tízmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség az MVM Zrt. székházvásárlásával, valamint a Szélerőmű-projekt beruházásával összefüggésben - tudtuk meg Skoda Gabriellától, a főügyészség szóvivőjétől. A napokban elrendelt nyomozásokat a Nemzeti Nyomozó Irodánál folyó másik két MVM-es ügyhöz egyesítik.

A korábban a hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt a BRFK vezetőjét is feljelentő, magukat "Bejelentők"-nek nevező ismeretlenek több tízmilliárd forint vagyoni hátrány-, illetve károkozással vádolják a Fővárosi Főügyészségnek címzett (május 11-i keltezésű), feljelentésként értékelt bejelentésükben az MVM Zrt. vezérigazgatóját, Mártha Imrét, valamint az egykori szocialista parlamenti képviselőt, Karl Imrét, a társaság stratégiai vezérigazgató-helyettesét, aki egyéb tevékenységei mellett 1996-ban kormánybiztosként az 1997-es energiaárak meghatározásának koordinációját végezte.

A Bejelentők négypontos „feljelentésükben" azt írják, milliárdokat bukott az MVM Zrt. az által, hogy az igazgatóság 2006-os döntése alapján a számára kedvező székházbérlés helyett saját irodaház építése mellett döntött. Az MVM Zrt. új székháza egy rózsadombi luxuslakás árának megfelelő négyzetméterenkénti összegért, 490 ezer forintért, illetékekkel együtt összesen 17,8 milliárd forintért épült fel. A Bejelentők szerint ez irodaház-kategóriában példátlanul magas ár Budapesten.

A Bejelentők ugyanakkor rámutattak, a cég középtávú stratégiája szerint „a beruházási forrásokat az alaptevékenységre" kell fordítani. A saját tulajdonú irodaház-építés nem tartozik a cég alaptevékenységei közé. A Bejelentők úgy számoltak, ha az új székházra költött milliárdokat az MVM az energiaiparba fektette volna, a pénzük, 14 százalékos tőkére vetített megtérüléssel számolva is, mintegy 2,5 milliárd forint hasznot hozott volna. Ha ebből levonjuk a korábban székházbérlésre fordított 1,6 milliárd forintot, még mindig maradt volna 900 millió forint nyereség. Húsz év alatt költöttek volna el bérleti díjra annyi pénz, mint amennyit 2009-ban az új székházra kifizettek. Húsz év alatt - amennyiben a középtávú stratégia szellemében használták volna fel a forrásaikat - az MVM 18 milliárd forint nyereséget könyvelhetett volna el.

Korrupciógyanút sejtenek a Bejelentők a Sopronkövesd-Nagylózsi szélerőműpark megvásárlásának hátterében is. „Feljelentésükben" konkrét összeg említése nélkül azt írják: az MVM 2009 végén „igen magas áron" vette meg a szélerőműparkot, amivel megszerezte a teljes hazai szélerőműkapacitás 18 százalékát. A Bejelentők úgy vélik, az energiatermelés szempontjából lényegtelen méretű projektre az MVM-nek semmi szüksége nem volt. A szélkerekek hat méter per szekundumos szélsebesség felett dolgoznak gazdaságosan, Magyarországon azonban az átlagos szélsebesség 4,3 méter per szekundum. Így az MVM befektetésének megtérülése még akkor is bizonytalan, ha figyelembe vesszük, hogy a szélkerekek termelte energiát, a MAVIR Zrt. „zöld áramként" köteles átvenni a termelőtől. Akkor miért vette meg mégis a szélkerekeket az MVM? A Bejelentők szerint az azokat üzemeltető Hungarowind Kft-t birtokló Raiffaisen Energiaszolgáltató Kft. mögött MSZP-hez közeli vállalkozók állnak.

A Bejelentők a fentiek mellett feljelentést tettek még a Kapolyi László cége, a System Consulting, az MVM Zrt. és további 18 energiakereskedő társaság szövevényes szerződései miatt, amelyek révén - bár az energiapiaci változások miatt a szerződések meghiúsultak - a menedzsment hibájából (felelőtlen szerződéskötései miatt) összesen 8,2 milliárd forint kár érte az MVM-t. Ugyancsak a kivizsgálni javasolt ügyletek között szerepelt továbbá a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején meghirdetett Új tulajdonosi program keretében alig leplezve az MVM privatizációján munkálkodó menedzsment tétovaságának és hibás döntéseinek következményeként meghiúsult eurómilliárdos beruházás, az úgynevezett Szerb-projekt is, ám e két ügyben már egy ideje nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda. Rendőrségi források közlése szerint a Fővárosi Főügyészség által most elrendelt két újabb nyomozást a már folyamatban lévő eljárásokhoz egyesítik.

A Főtáv-MVM telephelyén
A Főtáv-MVM telephelyén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.