'Bajnai Gordon egyelőre egy sötét ló'

Minden objektív feltétel adott ahhoz, hogy Bajnai Gordon új pártot alapítson, az elemzők mégis helyesnek tartják, hogy egyelőre kivár.

Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ szakértője úgy látja: Bajnai Gordon rendelkezik azokkal az eszközökkel (társadalmi, szervezeti, pénzügyi, személyi tényezők), amelyek egy új párt megalapításához szükségesek. Az elemző szerint a bizonytalanok nagy táborán érezhető egyfajta társadalmi igény valami másra, Bajnai ráadásul rendelkezik szellemi hátországgal (Haza és Haladás) és pénzügyi logisztikával.

„Minden objektív feltétel adott, de azt még nem tudjuk, hogy miként szerepelne a választáson egy Bajnai-párt, hiszen a volt kormányfő alapvetően egy sötét ló. Nem választáson nyerte el a kormányfői pozíciót, ráadásul egy szakértői kabinet vezetője volt. Egy szakértői attitűdből pedig nem lehet sokáig megélni a politika világában, de Bajnai azért is hátrányban van, mert nem egy markáns személyiség. Igaz, ez Gyurcsány és Orbán után akár előny is lehet” - mondta Paár Ádám.

Az elemző hozzátette: az sem tisztázott, hogy egy Bajnai-párt milyen ideológiai profillal rendelkezne és képes lenne-e a konzervatív szavazókat, a Fideszből kiábrándultakat is megszólítani. „Lehet, érdemesebb lenne inkább megvárnia, hogy kialakuljon az ellenzéki összefogás és annak az élére állnia. Ugyanakkor látni kell, hogy ez egy nagyon sokszínű tömb: a civilektől és az LMP-n át egészen Gyurcsány Ferencig és az MSZP-ig. Ha Bajnai össze is tudja kovácsolni ezt a széles spektrumú ellenzéki oldalt, egy választási győzelem után egyben is kell tudnia tartani azt. Az olasz Olajfa-koalíció végét is azt jelentette, hogy a szövetségesek idővel kimentek a kormányfő alól” - nyilatkozta Paár Ádám.

„A bizonytalan, pontosabban a 'párt nélküliek' nagy tömege olyan, mint Edevis tükre a Harry Potter-mesében: mindenki azt látja benne, amit leginkább akar, vagyis a saját szavazóit” –mondta lapunknak Keszthelyi András politikai elemző. Véleménye szerint a bizonytalan tömbben ehhez képest a valódi passzívak és a Fideszből átmenetileg kiábrándult szavazók mellett a tényleges párt nélküliek egy jelentős része inkább jobbra áll attól, amit a demokratikus ellenzéki pártok önképük szerint képviselnek, így aztán egyáltalán nem triviális kérdés, hogy mivel szólíthatók meg – akár egy új politikai erő által.

„Senki nem fog fehér lovon belovagolni a magyar politikába. Arra építeni, hogy előbukkannak tisztalelkű, makulátlan figurák, akik mellesleg kiváló politikai- és rutinos kormányzóképességgel bírnak, hibás várakozás. A mostani helyzetet nem érdemes összetéveszteni a rendszerváltás pillanatával” – vélekedik Keszthelyi, hozzátéve: a kérdést nem csak úgy lehet feltenni, hogy lehetséges-e új pártot alapítani, hanem inkább úgy, hogy érdemes-e, azaz szükség van-e új pártra ahhoz, hogy le lehessen váltani a Fideszt.

„Bajnai Gordon nagyon jól és helyesen teszi, hogy ebben a helyzetben nem siet. Mert nem dőlt el semmi, semmilyen kényszerhelyzet nem áll fenn. A pártalapításával kapcsolatos mostanában megjelenő cikkek éppen ezért puszta spekuláción alapulnak” - fogalmazott Keszthelyi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.