'Az Orbán-Matolcsy gazdaságpolitika összedőlt, adóemelés jöhet'

Gyurcsány Ferenc a Facebookon vezeti le, miért kell adóemelésre számítani és miért támogatható az egykulcsos szja megszüntetése.

Egyre több jel mutat arra, hogy a kormány adóemelésre kényszerül - írja legújabb Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc. A költségvetésen tátongó hatalmas lyukat csak kiadás-csökkentéssel aligha lehet kezelni. Hiszen nem lehet pénzt kivonni a szociális-, az egészségügyi- vagy éppen az oktatási rendszerből, és nem lehet tovább sarcolni a nyugdíjasokat sem. Akkor bizony marad az adóemelés – állapítja meg.

A kormány persze mindent a nemzetközi válságra próbál meg rákenni. Márpedig ez még féligazságnak is kevés. A költségvetés gondjainak jelentős része Orbán tavalyi összeeszkábált első akciótervének következménye, abban is az akkor beígért és idén bevezetett adócsökkentéseké. Az egykulcsos adó sok százmilliárd forinttól szabadította meg a költségvetést. Ez a pénz most hiányzik. Ráadásul mára bebizonyosodott, hogy az adócsökkentéssel megnövekedett jövedelmekből nem lett magasabb fogyasztás, az nem lódította meg a gazdasági növekedést. Az Orbán-Matolcsy gazdaságpolitika összedőlt - szögezi le Gyurcsány.

Akkor most ott áll a kormány, hogy alig van más lehetősége, mint növelni azoknak az adóját, akiknek pár hónapja még csökkentette. A helyzet kísértetiesen hasonlít a 2006-osra. Akkor mi áfát csökkentettünk januárban, majd látva a költségvetés helyzetét visszaemeltük ősszel. Kaptunk miatta hideget-meleget, tegyük hozzá, megérdemeltük.

Most Orbán kormányának is nagyon hasonló gondjai vannak. Persze kommunikációban lehet, hogy ügyesebbek. De a lényeg ettől nem változik: ez a második hátraarc lehet - valószínűsíti az egykori miniszterelnök. Hiszen emlékezzünk, a választások után a kormányfő magasan tartott hiányból kívánta beindítani a növekedést. Akkor Barroso vert a kezére. Ezt követően Orbán egy pillanat alatt váltott és az adósságcsökkentés bajnoka lett, és elővette a második csodafegyvert, az adócsökkentést. Most ez mond csütörtököt. Kíváncsian várom, hogy az újabb fordulat hova vezet. A szöveg nagyjából sejthető: „amikor a súlyos nemzetközi helyzetben a hazának segítségre van szüksége, akkor fizessenek a gazdagok!” Valami ilyesmi jön.

Tegyük hozzá: mi elvi alapon a progresszív, többkulcsos személyi jövedelemadó mellett vagyunk. Ezért az egykulcsos adó megszüntetését – hívják bárminek, akár szolidaritási hozzájárulásnak – elvi alapon nem szabad kifogásolni – zárja a bejegyzést Gyurcsány Ferenc.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.